Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Åtta av tio tar HVP-vaccin

Av flickor födda mellan 2002 och 2003 är cirka 80 procent vaccinerade mot HVP, humant papillomvirus, enligt Folkhälsomyndighetens nationella vaccinationsregister.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-04-01

Annons

De virustyper som HPV-vaccin skyddar mot står för majoriteten av alla fall av cancer i livmoderhalsen, liksom en stor andel av de allvarliga cellförändringar som kan utvecklas till cancer om de inte behandlas. En vetenskaplig studie som nyligen publicerades i International Journal of Cancer visar att vaccinationerna redan har lett till att minska utvecklingen av alvarliga cellförändringar senare i livet, jämfört med ovaccinerade.

Vill att ännu fler ska vaccinera sig

Sedan 2012 ingår vaccination mot HPV i det allmänna vaccinationsprogrammet och alla flickor i årskurs 5 och 6 erbjuds två doser vaccin. Uppdaterade siffror för år 2015 från Folkhälsomyndigheten visar att omkring 80 procent vaccinerar sig. Men målet är att siffran ska vara högre.

– Vi skulle helst se att andelen vaccinerade låg ännu högre, i samma nivå som för övriga vacciner i barnvaccinationsprogrammet, för att uppnå bästa möjliga skyddseffekt i befolkningen. Men det här är ett vaccin som är jämförelsevis nytt i det nationella vaccinationsprogrammet så en lägre andel är inte oväntad, säger Tiia Lepp, utredare vid enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-04-7 14:46 (8 år sen)

    Gardasil sägs skydda mot humant papillomvirus som i sin tur antas framkalla livmoderhalscancer. Flickor erbjuds Gardasil gratis. Statens propaganda är intensiv – men bakom vaccinet finns obehagliga sanningar: en riskfylld cocktail av genetiskt modifierat DNA, farliga halter av aluminium samt det cancerframkallande polysorbat 80 och giftigt natriumborat ( förbjudet i flera länder.)

    Flickorna övervakas i 15 minuter i rum med hjärtstartare, syrgas och akutväska med adrenalin m.m. eftersom akuta biverkningar kan uppstå: yrsel, kräkning, svimning. Långsiktiga biverkningar är: epileptiska anfall, svullna lymfkörtlar, ledvärk, svaghet, stor trötthet, frossa, feber, kroniskt nedsatt immunförsvar, förlamning och – död. 196 flickor har dött av Gardasil och nästan 34 500 fall av biverkningar har rapporterats fram till december 2014 enligt CDC:s egen statistik, USA:s motsvarighet till Socialstyrelsen.

    Hur kan Läkemedelsverket se svenska flickor i ögonen och påstå att deras information är allsidig och ärlig? Borde man inte i stället överväga att sluta med Gardasil efter alla dessa dödsfall och biverkningar?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.