Amma länge och minska risken för diabetes 

Om en kvinna ammar mer än ett halvår, minska hon risken att drabbas av typ 2-diabetes senare i livet, det visar en omfattande amerikansk studie.  


Publicerad den: 2018-01-17
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

I den nya studien, som publicerats i tidskriften Jama, har forskarna följt och undersökt runt 1200 amerikanska kvinnor från mitten av 80-talet fram till år 2016.

Och när forskarna jämförde resultat mellan kvinnor som inte hade ammat alls, med kvinnor som ammat mer än sex månader, visade det sig att de ammande kvinnorna nästan halverade risken för att drabbas av diabetes typ 2 senare i livet, rapporterar Vetenskapsradion.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Diabetes typ 2 kallades tidigare för åldersdiabetes och är en välfärdssjukdom som oftast har sin grund i övervikt och ett för högt kaloriintag i kombination med ett stillasittande liv.  

Annons
Annons
 

Ytterligare forskning behövs

Men mer forskning på ämnet behövs, det menar Tove Fall, docent i epidemiologi vid Uppsala universitet om pratat med Vetenskapsradion

– Det här en mycket välgjord studie, de har stort material och följt många kvinnor under lång tid, längre än så här kommer man inte med en observationsstudie i mina ögon, men för att få de slutgiltiga bevisen så behöver vi en interventionsstudie där vi lottar in kvinnor i olika grupper, som ammar olika mycket och sedan studera dem 

 Forskarna till studien tror dock att den minskade risken kan bero på att mjölkproduktionen, snabbare stabiliserar bland annat blodsockernivåerna som förändras under graviditeten. 

Annons
Annons

Man ska inte oroa sig

Men Tove Fall menar att man inte ska vara orolig över att man inte kan amma längre än sex månader, utan säger  till radion att man ska ”göra det som känns bäst för sig och sin familj”.

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6863341

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-01-18 11:23 (4 år sen)

    Kändes obehagligt att läsa och jag tänker på alla unga kvinnor som kämpar med amningen och inte får det att fungera. När man inte vet hur sambandet ser ut mellan långa amningstider och lägre risk för diabetes 2 blir en sån här artikel bara ytterligare skuldbeläggande på dessa kvinnor. Det kan ju vara så att kvinnor på 80-talet som var i karriären slutade tidigt att amma för att de gick tillbaka till arbetet (särskilt i USA där de inte har föräldrapenning mer än ett par månader) och att dessa kvinnor fortsatt vara i karriären med kortisolpåslag och stress, vilket är känt för att bidra till diabetes 2...Själv ammade jag (på 80-talet) mina barn i upp till ett år men har nyligen fått diagnosen diabetes 2, eller förhöjda sockervärden.