Nyhet | Kvinnlig hälsa

Äldre kvinnor får sämre behandling

Annons

Äldre kvinnor med bröstcancer får sämre behandling än yngre kvinnor,&nbspoch detta måste det bli en ändring på. Det kräver Bröstföreningarnas riksorganisation, BRO. Idag är var tredje kvinna som drabbas av bröstcancer över 70 år gammal men enligt BRO skiljer sig behandlingen, och i vissa fall även bemötande, av äldre kvinnor med bröstcancer.

Under december 2008 genomfördes en studie, som är en del av ett EU-projekt, med totalt 390 svenska kvinnor med bröstcancer och resultatet visar att betydligt färre kvinnor över 65 än under 40 hade fått en skriftlig behandlingsplan. Närmare bestämt rörde det sig om 12,8 procent jämfört med 22,4 procent. Och andelen som gavs någon form av psykologiskt stöd under sin sjukdom var även betydligt färre bland&nbspäldre kvinnor. För de över 65 fick endast 29 procent någon typ av samtalsstöd medan motsvarande siffra för kvinnor under 40 var 68 procent.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Med anledning av detta ställer nu BRO krav när det gäller äldre kvinnor med bröstcancer. BRO vill att alla landsting ska följa Socialstyrelsens rekommendationer och erbjuda mammografi upp till 74 år (något som inte alls görs i dagsläget), de vill att det ska bli bättre diagnostik av bland annat tumörens hormonstatus, att det ska bli bättre behandling, att det ska ges en skriftlig behandlingsplan till samtliga patienter, att det ska finnas en kontaktsjuksköterska till varje patient och slutligen vill BRO att det ska vara bättre utbildning av läkare om att subjektiva bedömningar kan leda till sämre vård av äldre.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu