Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Äldre kvinnor får olämplig medicin

Annons

Omkring var fjärde äldre kvinna i Sverige får olämpliga läkemedel, vilket är betydligt fler än de män som får det. Det visar den största genomgången någonsin av könsskillnader i läkemedelsbehandlingen hos 75-89 åringar. Totalt har över 600 000 svenska kvinnors och mäns läkemedelsanvändning granskats.
– Äldre kvinnor är mer utsatta i vården, konstaterar Kristina Johnell som ligger bakom studien.

Totalt sett får var fjärde läkemedelsbehandlad äldre kvinna olämpliga läkemedel jämfört med var femte man, men skillnaderna blir ännu större när behandlingen granskas i detalj menar forskarna.
– Tittar man på användningen av psykofarmaka så är det 50 procents högre risk att kvinnor får tre eller flera psykofarmaka, säger Kristina Johnell, medicine doktor, apotekare vid Karolinska institutet och huvudansvarig för studien.

Annons
Annons

Vad skillnaderna beror på menar Johnell att finns flera förklaringar till.
– Jag tror att skillnaderna beror både på patienterna och på läkarna. Äldre kvinnor uppger symtom på ett annat sätt än män och kanske också söker vård tidigare, till exempel för depression. Men sedan kan det säkert också bero på att läkare behandlar äldre kvinnor och män på olika sätt, säger hon.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons