Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Aktivt liv bra mot diabetes

Annons

Ett sätt att skydda sig mot åldersdiabetes är att ha ett stort nätverk med många vänner och gemensamma aktiviteter. Det visar nya forskningsrön från Karolinska institutet.
– Om man har ett stort socialt nätverk, ingår i föreningar, delat och musicerar med andra, då har risken minskat med 25 till 30 procent, säger överläkare Claes-Göran Östenson.

Det har sedan länge varit känt att den som har diabetes i släkten löper ökad risk att själv drabbas. Men nu har forskarna studerat 8 000 friska personer för att undersöka varför vissa drabbas och inte andra. Det forskarna har kommit fram till är delvis att den som är stressad och känner sig maktlös löper en ökad risk. Kvinnor med skiftarbete och hög stressbelastning på jobbet är särskilt i riskzonen, säger professor emeritus Töres Theorell, som är expert på stressjukdomar.
– Kvinnor kan vara pressade av att man både har en jobbig familjesituation och av en jobbig arbetssituation. Det kan män naturligtvis också vara, men den här dubbla pressen anser man är vanligare för kvinnor än för män. Det kan vara en förklaring, säger han till Ekot.&nbsp

Annons
Annons

Dessutom menar han att tidigare studier visat att kvinnor är något känsligare i sitt kortisolsystem.
– Kortisol är ett hormon som är viktigt att man kan mobilisera när man blir stressad. Det påverkar sådana saker som sockeromsättning, och det är väldigt relevant just vid diabetes, säger Töres Theorell vid Karolinska Institutet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.