Tidigt klimakterium ökar risk för hjärtsvikt

Kvinnor som kommer tidigt in i klimakteriet har högre risk att drabbas av hälsoproblem som hjärtinfarkt och benskörhet. Nu visar sig även tidigt klimakterium kunna kopplas till hjärtsvikt.
Annons

Klimakteriet inträffar oftast mellan 45 och 58 års ålder. Men mer än var tjugonde kvinna får tidigt klimakterium som innebär att det inträffar redan i 40 till 45 års ålder.

En ny svensk studie visar nu på ett samband mellan tidigt klimakterium och risken att drabbas av hjärtsvikt senare i livet.

Mer än 22 000 svenska kvinnor följdes i registerstudier under tretton års tid. Kvinnorna med tidigt klimakterium hade knappt fyrtio procent ökad risk att få hjärtsvikt jämfört med de kvinnor som kom i klimakteriet i åldrarna 50 till 54 år, enligt studien. Om kvinnorna är eller har varit rökare är risken ännu högre, rapporterar Dagens Nyheter.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Orsakerna till detta kommer inte fram i studien.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-05-22 22:24 (8 år sen)

    Tidigt klimakterium är inte direkt friskhetstecken. Hade det och fick många hälsoproblem.