Nyhet | Klimakteriet

Studie: Tidig mens ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

Mensdebut innan 12 års ålder och andra faktorer kopplade till kvinnlig fertilitet kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar senare i livet. Det visar ny forskning som Dagens Nyheter presenterar.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-16
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Hjärt- och kärlsjukdomarna är till viss del självförvållad då rökning, övervikt, misskött diabetes, högt blodtryck och kolesterol ökar risken för att drabbas. Men det finns även andra riskfaktorer som är svarare att påverka.

Nu visar en studie, publicerad i den medicinska tidskriften Heart, att vissa reproduktiva faktorer kan kopplas till en förhöjd risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Det handlar om mensdebut innan 12 års ålder, övergång till klimakteriet innan 47 års ålder, ung ålder vid första förlossningen, missfall, dödfödsel och hysterektomi (en operation som innebär att livmodern tas bort).

– Det är bra att forskningen uppmärksammar detta. Bland de kvinnor som dör till följd av en sjukdom i Europa står hjärt- och kärlsjukdomar för 50 procent av fallen medan exempelvis bröstcancer bara står för 3 procent. Rapporten är intressant eftersom den bygger på ett ovanligt stort underlag, säger Karin Schenck-Gustafsson, professor i kardiologi vid Karolinska institutet, till Dagens Nyheter.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Följa upp kvinnor med tidig mensdebut

Resultatet i studien bekräftas till stor del av tidigare forskning men orsaken är fortfarande okänd. Forskarna menar att åldern för mensdebut och klimakterieövergång påverkar kroppens blodsocker, hormonnivåer och kroppsvikt.

Karin Schenck-Gustafsson anser att dessa kvinnor bör följas upp av vården.

– Det som gör mig lite ledsen som hjärtläkare är att patienterna så sällan får frågan om sina tidigare reproduktiva upplevelser och erfarenheter. Det finns inte med i våra standardmanualer. Dessutom är vi dåliga på uppföljning. Det beror dels på att patienterna själva inte känner något behov av det men också att det inte finns tillräckligt med resurser, säger hon.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Nyheter - https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/tidig-mens-kopplas-till-hogre-risk-for-hjart-och-karlsjukdomar/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu