Hormonbehandling även till kvinnor över 80 år

Hormonbehandling vid klimakteriebesvär ges i regel direkt efter menopaus. Men nu visar en ny svensk studie att även äldre kvinnor får behandlingen.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-08-18
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

Efter rapporter från USA i början av 2000-talet om ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och bröstcancer minskade hormonbehandling för övergångsbesvär dramatiskt. Sedan dess rekommenderas behandling enbart för svåra besvär med så låg dos som möjligt och under en begränsad period direkt efter menopausen, när menstruationen har upphört.

Nu visar en studie från Linköpings universitet att även kvinnor över 80 år ordineras och använder hormonbehandling.

– Det var oväntat att kvinnor 30 år efter menopausen fortfarande behandlas för övergångsbesvär, även om vi av erfarenhet vet att även äldre kvinnor kan känna av besvären, säger Mats Hammar som är professor i gynekologi och har lett studien.

Annons
Annons

Övergångsbesvär kan vara långvariga

Studierna bygger på data från en rad nationella register, bland annat uppgifter i läkemedelsregistret om recept på hormonbehandling som hämtades ut mellan 2005 och 2011 av kvinnor över 40 år. I åldersgruppen 80 år och äldre, som ingår i en första delstudie, hämtade under dessa fem år omkring 3000 kvinnor ut recept på medelstark hormonbehandling.

– Vi vet att behandlingen oftast ordinerats av gynekologer och allmänläkare, men vi känner inte till kvinnornas symtom eftersom de inte framgår av läkemedelsregistret, konstaterar Mats Hammar.

Han tillägger att det troligen oftast inte rör sig om förebyggande behandling mot till exempel benskörhet utan om behandling av klassiska övergångsbesvär. Det är besvär som ofta beskrivs som kortvariga, men den aktuella studien visar, liksom en tidigare studie bland 85-åriga kvinnor, att besvären kan vara mycket långvariga hos en del kvinnor och kräva aktiv behandling.

Annons
Annons

Av studien framgår också att ungefär var sjätte kvinna i samma åldersgrupp hade ordinerats lokal behandling med östrogen för slemhinnebesvär i slidan och urinblåsan.

– Det är en behandling i princip helt utan biverkningar och som rekommenderas för äldre kvinnor, säger Mats Hammar.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2015-08-24 11:33 (4 år sen)

  Jag slutade menstruera vid 55 år och fick östrogen i förebyggande syfte. Hade inga besvär alls. Nu är jag 75 år och har fått svettningar
  så jag ser ut som jag badat, våt i håret m.m
  Jag äter medicin för högt blodtryck och kolestrol.
  Är det möjlig att få klimakteri besvär så sent?
  MVH
  Siv Holmgren.

 • Avatar Ulla Carlsson 2017-11-5 17:39 (2 år sen)

  Tack nu fick jag bekräftelse på mina bekymmer!

 • Avatar Marianne Zander 2018-06-13 12:02 (18 månader sen)

  Är 73 år har fått urinvägsinfektioner, har aldrig haft det förut. Kan jag bli hjälpt med östrogenbehandling.


Annons
Annons
Annons