Nyhet | Klimakteriet

Här är träningen som kan hjälpa mot klimakterieproblem

Är du i klimakteriet och har problem med svettningar och vallningar? Då kanske du ska börja styrketräna, det kan nämligen hjälpa mot problemen. Det visar en studie från Linköpings universitet.


Publicerad den: 2019-07-15
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

träning
Annons

 

Forskning har både visat på att motion i allmänhet minska vallningar. Annan forskning har dock inte kunna visa något tydligt samband. De olika resultaten kan bero på att intensiteten på träningen, som man tittat på, har varierat.

– Det är förmodligen så att motionen måste innebära en rejäl ansträngning med påtagligt höjd puls, snabbare andning och svettningar för att förbättra klimakteriebesvären. Vår teori är att ansträngande träning kan påverka endorfinerna i det centrala nervsystemet där också temperaturregleringscentrum sitter, säger Emilia Berin, doktorand inom obstetrik och gynekologi vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin, i ett pressmeddelande.

Forskarna på Linköpings universitet valde att kika på vilken effekt styrketräning skulle kunna ge vid klimakteriebesvär. Styrketräning är nämligen lätt att standardisera, då man kan utföra samma moment om och om igen. Det är då också lättare att mäta och jämföra resultat, menar forskarna.

 

Styrketräning kan få bort hälften av alla vallningar och svettningar

Medelåldern på den 58 kvinnor som deltog i studien var 55 år. Hälften av kvinnorna började med styrketräning tre gånger i veckan, 45 minuter åt gången, i 15 veckor. Och träningen skedde på en nivå som innebar en påtaglig ansträngning för kvinnorna. Resten av kvinnorna levde sitt vanliga liv.

Det visade sig att vallningarna minskade med 44 procent i genomsnitt, för de kvinnor som styrketränade, jämfört med kontrollgruppen.

– En slutsats är alltså att ansträngande styrketräning två till tre gånger i veckan kan få bort närmare hälften av alla vallningar och svettningar. Det bör ses som ett bra resultat. Hormontabletter, som östrogen, får visserligen bort närmare 90 procent av besvären. Men alla kan inte använda hormonbehandling, exempelvis kvinnor med bröstcancer eller män med prostatacancer, som också kan drabbas av vallningar vid medicinering, säger Emilia Berin, i ett pressmeddelande.

 

Annons
Annons

    Källor

  • Linköpings universitet - https://liu.se/nyhet/styrketraning-kan-hjalpa-mot-klimakterieproblem

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu