Fråga doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Kan man komma in i klimakteriet vid 40 år?

Jag undrar om man kan komma in i klimateriet redan vid 40 år? Min mens har krånglat nu i cirka sex månader, och mitt humör är väldigt varierande. Jag fick min mens väldigt tidigt, redan vid nio års ålder. Den har alltid varit väldigt regelbunden. Jag känner mig fruktansvärt irriterad på sonen och sambon. Jag har dessutom fått flytningar, ganska kraftiga ibland. Kunde få det i samband med mensen, och då försvann de när mensen kom. Undrar om det finns något som kan hjälpa mot mitt humör?

Svar:

Ja, man kan komma i klimakteriet vid 40, men man kan också få oregelbundna blödningar när som helst i sin fertila period beroende på tillfällig rubbning i hormonbalansen. Sådana rubbningar är lite vanligare när man är i tonåren och när
man är över 40. Förklaringen i den äldre perioden är ofta att ägglossningarna tillfälligt hakat upp sig. Äggstockarna fortsätter att producera östrogent hormon utan att någon ägglossning kommer till stånd, och därmed inte någon produktion av gulekroppshormon. Gulekroppshormonet har till uppgift att balansera östrogenet, och att förbereda kroppen för en menstruation.

Tillståndet kan behandlas med gulekroppshormon i tabletter eller med p-piller. Flytningarna kan bara delvis förklaras av hormonrubbning. Du borde nog kontakta en gynekolog för undersökning och behandling.

Med vänlig hälsning,

Lotti Helström
GynekologDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.