Fråga doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Kan jag kommit i klimakteriet?

Jag är 38 år och har inte haft mens på tre månader. Kan jag ha kommit i klimakteriet? Graviditet är uteslutet. Hur vet man om man kommit i klimakteriet och hur länge ska mensen utebli för att man ska kunna ha oskyddat sex?

Svar:

Man kan komma in i klimakteriet när som helst, men det blir vanligare efter 40 år. Mensen kan utebli under långa perioder av andra skäl än klimakteriet.

Hormonrubbningar av olika slag är den vanligaste orsaken. Rubbning i sköldkörtelns funktion kan leda till utebliven menstruation, liksom rubbningar i hjärnans bihang (hypofysen) där en rad styrhormon utsöndras. Ägglossningarna, och därmed hormonutsöndringen från äggstockarna, kan också komma av sig av olika skäl. Viktförändring både uppåt och nedåt kan också leda till en paus i ägglossningarna.

Om du uteslutit graviditet genom graviditetstest bör du uppsöka en läkare när det gått ett halvår utan mens. Men om du har andra symptom, exempelvis trötthet, struma eller bröstmjölk så bör du söka läkare på en gång. Jag skulle inte lita på att du inte kan bli med barn, eftersom en ägglossning kan komma när som helst.

Med vänlig hälsning,

Lotti Helström
GynekologDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.