Intervju | Klimakteriet

Östrogenbehandling effektivt mot klimakteriebesvär

Många kvinnor skrämdes av rönen i början av 2000-talet om att östrogenbehandling mot klimakteriebesvär ökade risken för bröstcancer, stroke och hjärtinfarkt. Nu vill gynekologen och professorn Angelica Lindén Hirschberg att östrogenbehandlingen omvärderas. ”Många är rädda i onödan”, säger hon.

Publicerad den: 2015-01-13
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

– Personligen tycker jag att detta är olyckligt, nu lider många i onödan, och många är rädda i onödan. Debatten har varit helt onyanserad och vi ser nu istället att användningen av antidepressiva läkemedel och sömnmedel ökar i de här grupperna som en ersättning för hormonbehandling. Det är inga bättre alternativ, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Tre av fyra kvinnor drabbas av olika problem i samband med klimakteriet. Bland de vanligaste symtomen vid klimakteriet är svettningar och värmevallningar som ofta påverkar sömnen negativt.

Östrogenbehandling

Varannan kvinna drabbas också av torra slemhinnor efter klimakteriet, något som i sin tur kan ge en ökad risk för infektioner eller göra att samlag blir smärtsamma. Mot dessa olika besvär är östrogenbehandling ofta effektivt. Östrogenbehandling kan fås antingen i tablettform, eller om man bara har problem med torra slemhinnor i slidan, som lokalbehandling med östrogen i form av till exempel kräm.

Annons
Annons

Men 2002 kom en studie som visade på ökad risk för cancer, stroke och hjärtinfarkt och förskrivningen av östrogen sjönk. Enligt Angelica Lindén Hirschberg var studien kring östrogenbehandling missvisande, eftersom den gjordes på kvinnor upp till 79 år.

– Det är ju helt tokigt, så har vi aldrig behandlat i kliniken.

Senare studier har gett andra resultat och Angelica Lindén Hirschberg anser att östrogenbehandling som sätts in tidigt i klimakteriet och tidsbegränsas till fem år får övervägande positiva effekter.

Annons
Annons

– Personer som för övrigt är friska och börjar med hormonersättning vid 50-årsåldern får istället minskad risk för osteoporos och hjärtkärlsjukdom, säger hon. 


Annons
Annons
Annons