Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Gynhälsa

Ökad behåring och hirsutism


Publicerad den: 2013-03-20
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är ökad behåring?

Det finns ingen skarp gräns mellan normal och onormal behåring. Likaväl har de flesta en uppfattning om vad som är normal behåring för dem själva.

Både män och kvinnor har manliga könshormon, skillnaden ligger i mängden. Det är dessa hormon som har ansvaret för utveckling av behåring i armhåla och runt könsorgan hos båda könen. Om nivån av manliga könshormon är tillräckligt hög, finns också behåring i ansiktet hos kvinnor. Andra skillnader i behåring hos män och kvinnor, som till exempel hårväxt ända upp till naveln, har samma orsak.

Behåringen ändrar sig genom livet. Det är särskilt i perioder med förändringar av hormonmängden i kroppen som detta sker. Under puberteten utvecklar kvinnan behåring under armar och runt könsorgan. Hos de flesta håller sig denna behåring någorlunda jämn fram till övergångsåldern. Efter övergångsåldern får kvinnan ändringar i hormonbalansen, vilket kan bidra till att vissa får förändrad behåring. Detta kan exempelvis handla om tunnare hårväxt på huvudet och ökad behåring i ansiktet. Sådana förändringar räknas som normala.

Annons
Annons

Vad är hirsutism?

När hårväxten ändrar sig under en period då man inte skulle förvänta sig sådana förändringar, eller om sådana förändringar utvecklar sig snabbt, kan det vara onormalt. När kvinnor erfar onormalt ökad behåring utanför armhåla och underliv kallas det för hirsutism. Detta är en ökning av behåring i riktning mot manligt mönster, och kan ha flera underliggande orsaker.

Vid sjukdomar med ökad behåring kan man också få andra symtom som orsakas av för höga nivåer av manligt könshormon. Detta kan vara djupare röst, förändringar av könsorganets utseende, ökad muskelmassa och reducerad bröststorlek. Det kan också finnas hudförändringar, ändrad fördelning av fett på kroppen och psykiska ändringar som depression. Vid ökad behåring tillsammans med sådana tilläggsbesvär rekommenderas alltid närmare undersökning för att kartlägga orsaken.

Orsak

Den vanligaste orsaken till ökad hårväxt är de fallen där man inte hittar någon bakomliggande orsak (idiopatisk hirsutism). Dessa utgör hälften av alla fall av hirsutism och uppträder ofta familjärt eller i särskilda etniska grupper. Kvinnan har normal menstruation och äggstockarna är normala. De enda man ofta kan hitta är något högre nivåer än vanligt av manligt könshormon.

Polycystiskt ovariesyndrom (PCO) är den näst vanligaste orsaken till hirsutism. Det är ett tillstånd med förändringar i äggstockarna som medför att den normala hormonbalansen rubbas. Tillståndet börjar i åldersgruppen 15–25 år och kan drabba 2–6 % av kvinnorna i menstruerande ålder. PCO har en smygande debut som karakteriseras av oregelbundna blödningar, glesa menstruationer och eventuellt upphörande av menstruation, hirsutism, övervikt, akne. Gynekologisk undersökning kan avslöja cystor på äggstockarna.

Mer ovanliga orsaker till hirsutism är hormonella förändringar på grund av rubbningar i äggstockarna, binjurarna, hypofysen. Det kan du läsa mer om här.

Annons
Annons

Behandling

Om tillstånden har en utlösande orsak, riktas behandlingen in mot denna. Vid den vanligaste, "idiopatiska" formen kan kosmetiska hjälpmedel användas. Detta inkluderar:

  • Rakning
  • Hårborttagningskräm
  • Epilering av hår
  • Laserbehandling
  • Elektrolys

Det finns inget som tyder på att rakning eller hårborttagning leder till ökad hårväxt, vilket många tror. Vissa kvinnor kan få hjälp av p-piller som innehåller ett hormon som delvis motverkar effekten av manliga könshormon. Användning av denna typ av preparat ger inte stora effekter på hårväxten som redan finns men det kan bromsa vidare utveckling av den ökade behåringen.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons