Myom (muskelknutor i livmodern)
Livmodern kan, förutom under graviditetsperioder, bevara sin form och storlek genom hela livet. Det händer också att den ökar i storlek på grund av att det bildas knutor av muskelceller och bindväv i livmoderväggens muskulatur. Man kallar dem myom, eller helt enkelt muskelknutor. De kan vara flera och ha olika storlek och kan sitta i själva väggen på utsidan eller som en bula inne i livmodern.

Nationellt vårdprogram – för dig med bröstcancer
Hur ser vårdrekommendationerna för bröstcancer ut och vad kan du förvänta dig i vårdresan? I den patientanpassade versionen av Nationellt vårdprogram bröstcancer får du kunskap om dina möjligheter och rättigheter.
Myom förkommer sällan innan 20-årsåldern och diagnosen är vanligast bland kvinnor över 35 år. Myom stannar kvar hela livet - även om de oftast minskar i storlek när menstruationerna upphört - och gör ingen skada, men om de växer kan livmodern efter hand få en ansenlig storlek, som en grapefrukt eller ännu större.
Är du läkare eller sjukvårdspersonal? Se medicinsk översikt om Myom på NetdoktorPro » |
Symtom vid myom
Oavsett var och hur myomen sitter, så är de godartade och oftast ger de inga besvär. Om myomen ger besvär är det vanligaste symtomet att man får rikliga mensblödningar. Ett myom kan också störa och irritera genom sin tyngd, genom att trycka på tarmen, trycka på urinblåsan eller ge upphov till krampliknande smärtor, särskilt vid menstruationer. Myom som sitter i livmoderväggen och buktar in i livmoderhålan kan påverka fertiliteten.
LYSSNA PÅ FREJAPODDEN: Det är inte naturligt att blöda mycket
Leva med spridd bröstcancer
Utbildningen där du får verktygen för att kunna ta hand om dig själv, eller en närstående som lever med spridd bröstcancer, på bästa sätt.
Behandling av myom
Myom som inte ger några besvär behöver inte behandlas men i vissa fall kontrolleras. Om man får besvär på grund av myom kan behandling bli aktuell med läkemedel eller med kirurgi beroende på typ av besvär och var myomen sitter och hur stora de är. Rikliga blödningar kan ofta behandlas med hormonspiral.
Att bli gravid när man har myom
Om man önskar bli gravid, bör läkaren överväga om myomet är så stort att det kan ge besvär under graviditeten. Om hon misstänker detta, kan det vara skäl att behandla med läkemedel eller operera bort myomet inför en planerad graviditet. Behandling kan också bli aktuell om myomet buktar in i livmoderhålan.