Fakta | Gynhälsa

Livmoderframfall (descensus uteri)

Livmodern hålls uppe och på plats av ligament som fäster i omgivningen och bäckenbottens muskler. Vid förlossning och stigande ålder kan upphängningssystemet tänjas ut och musklerna bli försvagade.

Uppdaterad den: 2008-10-02
Uppdaterare: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Bästa sättet att förebygga livmoderframfall är knipövningar där man blir medveten om dessa muskler och deras funktion och kan träna upp dem.

Trots att man övar flitigt kan det ändå hända att man drabbas av livmoderframfall, vilket leder till att livmodern sjunker så att livmodertappen närmar sig slidöppningen eller i svårare fall når till, eller utanför, slidöppningen. Ibland kan livmoderframfall vara förenat med att främre slidväggen och urinblåsan (cystocele) och/eller bakre slidväggen och ändtarmen (rektocele) buktar ner.

Vilka besvär kan vara förbundna med livmoderframfall?

Att livmodern sjunkit ned har i sig ingen betydelse, men de symptom som uppkommer kan vara mycket besvärande. Typiska tecken på livmoderframfall är en tyngdkänsla, att underlivsorganen håller på att ramla fram, problem med vattenkastning och avföring samt besvär vid samlag.

Annons
Annons

Hur behandlar man ett livmoderframfall?

Det är inte farligt att vänta med operation även om tillståndet förvärras. När besvären blir svåra att acceptera är det dags att operera.

Besvär i urinvägarna kan vara:

Före operation utförs en undersökning för att avgöra hur operationen bäst skall utföras.

Annons
Annons

Operationen sker nedifrån och en fullständig framfallsoperation innebär att urinblåsan lyfts upp och underlaget förstärks. Likaledes förstärks slidans bakre vägg och nedre delen av livmoderhalsen tas bort. Under senare år har det blivit allt vanligare att istället hela livmodern tas bort.

Äldre kvinnor, hos vilka andra orsaker gör att en operation inte är lämplig, kan få en celluloidring eller en vinylring uppsatt i slidan. Denna kan hålla livmodern och urinblåsan på plats. Den märks normalt inte och är en bra lösning för dem som inte önskar eller bör bli opererade. Behandling med ring måste alltid kombineras med östrogenbehandling, åtminstone lokalt.


Annons
Annons
Annons