Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Gynhälsa

Blödning efter klimakteriet


Uppdaterad den: 2013-08-15

Annons

Vad är blödning efter klimakteriet?

Postmenopausal blödning är en blödning från livmodern via slidan som uppstår ett år eller senare efter att du har passerat klimakteriet. Den oväntade blödningen från slidan är som regel smärtfri, men i sällsynta fall kan det också föreligga smärtor.

Annons
Annons

Orsak

Det kan finnas flera orsaker till detta:

  • Österogenbehandling är en vanlig orsak till postmenopausal blödning. Om du använder ett östrogenpreparat som har tillsatt gestagen och du gör paus mellan varje karta, stöts livmoderslemhinnan bort med jämna mellanrum. Detta ger en menstruationsliknande blödning och är helt normalt.
  • Även östrogenpreparat som normalt inte ska ge menstruation kan ge oskyldiga småblödningar.
  • Godartade polyper i livmoderhalsen kan blöda.
  • Försvagade slemhinnor i slidan och urinledaren. Små sprickor kan ge mindre blödningar, särskilt efter samlag.
  • Myom (muskelknutor i livmodern) kan i sällsynta fall ge postmenopausal blödning.
  • Underlivscancer är den allvarligaste orsaken och måste uteslutas. Cancer i livmoderslemhinnan är vanligare än cancer i äggstockarna och cancer i livmoderhalsen. Om läkaren inte hittar någon annan uppenbar förklaring måste han eller hon alltid tänka på den möjligheten.

Diagnos

Blödningsmönstret ger ofta en antydan om vad som är förklaringen. Läkaren utför en gynekologisk undersökning och tar cellprover från livmoderhålan och livmoderhalsen. Det kan också vara aktuellt att ta några blodprover. I de fall läkaren inte kan utesluta cancer remitteras patienten vidare för undersökning hos en gynekolog. Sådana vidare undersökningar kan vara:

  • Ultraljud för att påvisa eventuella tumörer.
  • Hysteroskopi, där man för in ett skop i livmodern så att man kan titta på livmoderslemhinnan.
  • En skrapning av livmoderslemhinnan görs ofta men är inte alltid nödvändig.
Annons
Annons

Behandling

Syftet med behandlingen är att stoppa blödningarna och behandla eventuella orsaker till tillståndet. Torrhet och ömhet i slemhinnorna i slidan behandlas med östrogenkräm eller -tabletter.

Om man blöder på grund av hormonbehandling kan man från och med ett år efter den senaste menstruationen använda läkemedel som inte medför blödning. Det första året bör man dock använda tabletter som leder till blödning (vilket då är normalt och ofarligt).


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.