Nyhet | Gynhälsa

Så många kan ha blivit könsstympade

Tiotusentals flickor och kvinnor i Sverige kan ha blivit utsatta för könsstympning. Det visar beräkningar som Socialstyrelsen har gjort.

Publicerad den: 2015-01-16
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Beräkningarna baseras på Världshälsoorganisationens uppskattningar om att drygt 140 miljoner flickor och kvinnor i världen är könsstympade, främst i Afrika men även i delar av Mellanöstern. Utifrån de siffrorna har Socialstyrelsen sedan gjort statistiska beräkningar för Sveriges del. Totalt kan omkring 38 000 kvinnor, varav 7 000 flickor under 18 år, ha genomgått någon form av könsstympning innan de kom till Sverige.

– Det behövs kunskap och beredskap för att kunna ta emot flickor och kvinnor som är könsstympade och ge dem en god vård. Dessutom bidrar vår uppskattning av förekomsten och det kunskapsstöd vi håller på att ta fram till det förebyggande arbetet, säger Malin Ahrne, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Enligt Ahrne är också en webbutbildning för hälso- och sjukvården på gång. Socialstyrelsen har även tagit fram en speciell diagnoskod för just könsstympning, vilket kommer att göra det lättare att via patientregistret se hur många kvinnor som söker vård på grund av könsstympning. På så vis kan man se hur stort vårdbehovet är.

Annons
Annons

Kvinnlig könsstympning innebär att delar av könsorganen skadas eller tas bort av kulturella eller icke-medicinska skäl. I Sverige är kvinnlig könsstympning förbjuden sedan 1982 och det finns inga kända fall av könsstympning utförd i Sverige. Två fall har lett till fällande domar, men båda könsstympningarna har skett utomlands. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu