Nyhet | Gynhälsa

Oskuldskontroller på svenska vårdcentraler

I tisdagens ”Kalla Fakta” i TV4 kunde programmet avslöja att det förekommer så kallade oskuldskontroller av unga kvinnor på vårdcentraler i landet. - En kvinna som blir undersökt i sitt underliv mot sin vilja är ett övergrepp, punkt slut, säger Åsa Enervik, barnmorska på RFSU, till Kalla fakta.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-10-07
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

En granskning från TV4:s program Kalla Fakta visar att svenska vårdgivare i landet är beredda att göra oskuldskontroller av unga kvinnor i syfte att ta reda på om de är oskulder eller inte, trots att kvinnorna protesterat mot undersökningen.

I granskningen lät man utrusta skådespelerskor med dold kamera som besökte tre olika vårdmottaganingar och specialistmottagningar, alla privatägda men skattefinansierade, i Malmö och Göteborg.

Erbjuder oskuldskontroller

Med sig till vårdcentralen hade också den skådespelande kvinnan en ”faster, också en skådespelare, som var den som efterfrågade ett oskuldsintyg inför den unga kvinnans stundande bröllop.

Annons
Annons

Granskningen visar att alla läkarna som filmas med dold kamera är beredda att göra en oskuldsundersökning samtidigt som en av läkarna berättar att denne är van vid att göra den här typen av undersökningar på både barn och kvinnor.

Mödomshinnan – en myt

På RFSU,Riksförbundet för sexuell upplysning, jämför man oskuldsundersökningar med våldtäkt.

- En kvinna som blir undersökt i sitt underliv mot sin vilja är ett övergrepp, punkt slut, säger Åsa Enervik, barnmorska på RFSU, till Kalla fakta.

Annons
Annons

Åsa Enervik tydliggör också att det inte finns någon mödomshinna, att den bara är en myt och att det enligt modern vetenskap inte går att se om en kvinna är oskuld eller inte.

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

”Bryter mot mänskliga rättigheter”

Enligt TV4 har reaktionerna på det granskande reportaget varit starka. Flera tunga organisationer kräver nu att Sverige genast inför ett regelverk som uttryckligen förbjuder den här typen av kontroller.

Människorrättsorganisationen Human Rights Watch menar att Sverige bryter mot en mängd internationella konventioner om mänskliga rättigheter.