Ny behandling mot myom ska testas
Nyhet | Gynhälsa

Ny behandling mot myom ska testas

Var tionde kvinna drabbas av myom, så kallade godartade muskelknutor i livmodern som kan orsaka både smärta och rikliga menstruationer. Idag behandlas myom på olika sätt, med blandat resultat. Nu är Danderyds sjukhus först ut med att testa en ny metod mot myom.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-09
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Den nya metoden går ut på att bränna bort myomet med hjälp av mikrovågor. En metod som redan används i Kina.

– Denna behandlingsmetod mot myom har framför allt testats i Kina tidigare, och den har visat sig vara både effektivare och skonsammare, berättar forskaren och överläkaren Helena Kopp Kallner, Kvinnokliniken Danderyds sjukhus, som är en av de som ansvarar för studien.

Metoden går ut på att läkaren för in en nål i buken som avger mikrovågor för att hetta upp och döda vävnaderna myomet. I Kina har man med hjälp av metoden sett att myomet krymper med upp till 90 procent.

Annons
Annons

– Kvinnan kan känna obehag efter ingreppet men det ska inte göra speciellt ont, säger Helena Kopp Kallner som tillsammans med sina kollegor nu söker medverkande till studien.

Studien ska starta i oktober

I oktober startar studien MYOMIC – den första studien i världen som jämför behandling av myom med mikrovågsbehandling alternativt embolisering.

Nu söker forskningsgruppen medverkande till studien. Deltagarna kommer att delas in i två grupper, den ena gruppen kommer att få behandling med mikrovågor och den andra kommer att behandlas med myomemolisering. Den sistnämna innebär att man med av röntgen ger en behandling som tar bort blodtillförseln till myomet.

Annons
Annons

Kort om myom

  • Myom är godartade muskelknutor i livmodern som kan orsaka smärta, rikliga menstruationer och trycksymtom som kan göra ont vid  samlag.
  • Alla får inte besvär, men man räknar med att var tionde kvinna har myom.
  • Myomen kan i enstaka fall bli upp till 10-15 centimeter stora i diameter.
  • Idag rekommenderas i första hand läkemedelsbehandling mot myom. Myom kan även opereras.

Läs även:

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons