Myom behandlas effektivt med ultraljud

Kvinnor som har besvärande muskelknutor i livmodern, myom, kan ta del av en ny behandling med ultraljud. Akademiska sjukhuset är först i landet med att testa metoden.

Publicerad den: 2015-01-26
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

– Myomablation med fokuserat ultraljud blir ett uppskattat tillskott till behandlingsarsenalen vid behandlingskrävande myom. Kvinnan är vaken under behandlingen och kan gå hem samma dag. Vid sedvanlig operation för att avlägsna myom är man oftast inneliggande ett par dagar. Dessutom slipper man sår och stygn och kan snabbare återgå i arbete, säger Olle Eriksson som är överläkare på kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset och institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Varannan kvinna drabbas av myom

Ungefär hälften av alla kvinnor drabbas någon gång i livet av myom, en slags muskelknuta som växer i livmoderväggen. Många känner aldrig några symtom, medan vissa besväras av rikliga blödningar eller värk.

För kvinnor med svåra besvär har operation varit den vanligaste behandlingen mot myom. Antingen har myomet avlägsnats eller i vissa fall hela livmodern, så kallas hysterektomi.

Annons
Annons

Men nu testas en ny behandlingsmetod vid Akademiska sjukhuset i Uppsala där myomet bränns bort med ultraljud. Tekniken kallas MR-HIFU och hittills har två patienter behandlats. Målgruppen är främst kvinnor som har svåra symtom.

Myomet bränns bort

– Ultraljudsbehandling är i de flesta fall nästan smärtfri och innebär att patienten ligger stilla på mage på en brits i några timmar. Tack vare MR-kamerans höga kontrast mellan olika mjukdelsvävnader kan operatören fokusera precis på myomet och ”bränna” bort knutan/knutorna med högintensivt ultraljud. En annan fördel är att man kan mäta temperaturen både i det behandlade myomet och intilliggande område och därmed undvika skador på frisk vävnad, säger Håkan Ahlström, överläkare och professor i radiologi, som leder studien.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-02-11 13:19 (6 år sen)

    Jag har haft myomer och läkarna tog bort min livmoder, det harmar när jag inte har fått några barn. Hoppas att myomerna hålls borta från patienterna. Dessutom hade jag för lite av hormonerna och sedan blev det att äta hormontabletter innan jag måste bli utan livmoder. Sedan var jag för gammal för att få adoptivbarn samt fosterbarn. Med vänlig hälsning. Monica