Nyhet | Gynhälsa

Kortare väntetid inför gynekologiska operationer

Upp till fem månader har kvinnor med blödningsbesvär tidigare fått vänta på att genomgå undersökning av livmodern eller värmebehandling av livmoderslemhinna vid Akademiska sjukhuset. I ett pressmeddelande uppger nu sjukhuset att väntetiderna sedan i mars har minskat till en månad – ett resultat av ändrat arbetssätt med operationer på mottagning i stället för traditionell operationsavdelning.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-02
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons
Annons
Annons

– Vi är lite av pionjärer i Sverige med detta arbetssätt som gynnar framförallt berörda kvinnor, men även sjukhuset. Ingen av dessa behandlingar mot blödningar kräver narkos och lämpar sig därför att utföras på mottagning. Förutom att väntetiden kortats till en månad sedan i mars har vi kunnat hjälpa dubbelt så många patienter jämfört med tidigare, säger Kristiina Kask, överläkare på kvinnokliniken och en av initiativtagarna.

Gynoperationer dagtid på mottagning är ett exempel på förflyttning av slutenvård till dagkirurgi/öppenvård, så kallad poliklinisering.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu