Nyhet | Gynhälsa

Gynekologiska besök bör innehålla mer samtal

Annons

Unga kvinnor som besöker en gynekolog behöver inte bara genomgå en rent medicinsk undersökning, de behöver även få prata om sex. Det visar en ny undersökning som gjorts vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg. Det är barnmorskan Ewa Wendts som har gjort en avhandling och där framkommer det att de gynekologiska besöken är alltför medicinska och ofta hinner varken läkaren eller barnmorskan prata med patienten.

I studien har nästan 500 tjejer mellan 23 och 29 år fått svara på frågor om sitt sexliv, sina relationer och sin syn på det gynekologiska besöket. Resultaten visar att omkring var femte upplevde minskad sexuell lust och lika många sade sig ha upplevt någon form av sexuellt tvång.
– Många unga kvinnor vet egentligen ganska lite om sin sexualitet. Om man känner sig trygg med sin kropp och förstår hur den fungerar blir det mycket roligare, lättare och mer lustfyllt, säger barnmorskan Ewa Wendt i pressmeddelande.

Annons
Annons

Hon berättar att nio av tio känner att det är naturligt att prata med sin läkare eller barnmorska om sitt sexliv, eftersom de är utomstående personer som har både kunskap och tystnadsplikt.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu