Felbehandlades i flera år – hade svåra smärtor i underlivet

I Sverige uppskattas runt 35 000 personer ha vestibulit. Men det råder en okunskap inom vården vilket leder till att patienter inte får rätt diagnos och därmed blir felbehandlade.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-10-12
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

P3 Nyheter har varit i kontakt med Malin som under tre år gjort nästan 20 besök hos olika läkare utan att få behandling mot vestibuliten eller rätt diagnos. Fler gånger fick hon antibiotika mot svamp och urinvägsinfektion.

– Vissa har pratat om urinvägsinfektion och andra om svamp. Det hade jag ju inte heller. Det känns som att man har varit en försökskanin lite, berättar Malin.

Symptomen för vestibulit och svamp liknar varandra. Det är vanligt att den som har vestibulit får höra att den har svamp, berättar Nina Bohm Starke som är överläkare på Danderyds sjukhus där de behandlar vestibulit.

Annons
Annons

Vårdguiden rekommenderar svampsalvor

När P3 Nyheter gör en ringning till Vårdguiden och beskriver symtomen för vestibulit får de flera gånger rådet att använda svampsalvor.

Många lider av smärtor i underlivet utan att veta om det. Eva Elmerstig, sexolog och forskare vid Malmö Högskola säger att många går runt i 5-10 år utan att få hjälp.

Studier som Eva Elmerstig genomfört har hon kunnat se att så många som varannan tjej har haft problem med smärta vid sex. Många fortsätter att ha sex trots att det gör ont, vilket kan förvärra smärtan.

Annons
Annons

Kort om vestibulit:

Smärtan vid vulvavestibulit brukar beskrivas som brännande, svidande. Den uppkommer vid beröring och tryck mot ett område intill slidkransen och insidan av de inre blygdläpparna.

Besvären gör att det kan vara svårt att ha samlag, använda tampong, cykla eller bära tajta byxor. Orsaken till att det gör ont är att små nerver i området har blivit inflammerade och därför överreagerar, alltså i stället för beröringskänsla upplevs smärta.

Läs mer om vestibulit här

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-10-12 14:08 (5 år sen)

    Jag har haft problem sedan jag började bli sexuellt aktiv vid ca 18 års ålder. Jag är idag 33. Samma sak här, man får antibiotika och svampmedel men svedan och smärtan återstår.