25- åring fick livmoder bortopererad i onödan

En kvinna har fått sin livmoder och sina äggstockar borttagna i onödan på Skånes universitetssjukhus i Lund. Kvinnan lades in på sjukhus med anledning att säkerställa att hon hade cancer i äggstocken. Läkaren missuppfattade dock vad som skulle göras och påbörjade en operation.

Lovisa
Publicerad den: 2017-03-22
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Det var när kvinnan lades in på sjukhus för att genom ett vävnadsprov bekräfta att hon hade cancer i äggstocken som den olyckliga missuppfattningen skedde. Trots att snabbundersökningen visade på att annan cancersjukdom inte kunde uteslutas opererades livmoder och äggstockar bort av den tjänstgörande läkaren.

Läs också: Svårupptäckt cell kan leda till livmoderhalscancer

Det slutliga vävnadsprovet visade senare att kvinnan i hade drabbats av lymfkörtelcancer, vilket kräver en annan behandling.

Annons
Annons

Händelsen har anmälts 

Händelsen har Lex Maria-anmälts till Inspektionen för vård och omsorg och sjukhuset uppger på sin hemsida att bidragande orsaker till det inträffade är "bristande följsamhet till rutiner och svårigheter att kommunicera under operationen".

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Scarlet Billows 2017-03-22 15:10 (3 år sen)

  Om man läser Sydsvenskans artikel så framgår det att det inte handlade, som ovan verkar påstå, om att opererande läkare "_missuppfattade_ vad som skulle _göras_ och påbörjade en operation."

  Snarare verkar det ha varit så att läkaren beslutade att operera, trots att kvinnan endast lagts in för vävnadsprov, då hennes tillstånd hade försämrats. Det kan man inte klandra läkaren för eftersom denne ju hade patienten där och kunde observera hennes tillstånd.

  "Missuppfattningen" skedde då den opererande läkaren mottog resultatet av det vävnadsprov som gjordes _under_ operationen.

  Det initiala provet var otydligt eftersom det inte kunde uteslutas att kvinnan hade en _annan_ cancersjukdom. Men opererande läkare drog istället slutsatsen att det faktiskt ändå handlade om äggstockscancer som hade spridits.

  Det framgår inte hur länge det tog att få det slutgiltiga provet men detta visade mycket riktigt att hon hade en annan typ av cancer som inte hade krävt borttagande av livmoder och äggstockar.

  Jag hoppas läkaren förlorar sin legitimation. Visst, medicinsk personal har ofta svåra beslut att fatta och måste ofta agera baserat på otydligt beslutsunderlag. Men det verkar inte ha förelegat här, utan läkaren verkar helt enkelt ha skjutit från höften och chansat utan att det fanns anledning till det, t.ex. i form av tidspress och överhängande fara för kvinnans liv.


Annons
Annons
Annons