Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: PCO? Vågar inte göra nån gynundersökning

Hej. Min läkare har skrivit en remiss för att se om jag har pco. Mitt problem är att jag vågar inte göra nån vaginal ultraljudsundersökning. Jag kan tänka mig ett ultraljud på magen men aldrig via underlivet. Jag undrar hur denna PCO undersökning går till? Min läkare svarar undanglidande på denna fråga.
Är 35 år och aldrig varit hos nån gynekolog -jag vågar helt enkelt inte. Naturligtvis är jag nu orolig att det är nåt som är fel med mig.

Svar:

Hej!

Du är orolig för din första gynekologiska undersökning. Detta är inte ovanligt och en erfaren gynekolog skall kunna förklara hur man gör och ingjuta trygghet inför undersökningen. Det visar sig sedan nästan alltid att man föreställt sig det hela betydligt värre än det faktiskt var.

Om frågeställningen är PCO skall man undersöka äggstockarna och ett vaginalt ultraljud att föredra, då detta ger en betydligt bättre bildkvalitet. (Man kommer ju så mycket närmare än om undersökningen görs "utanpå magen").
Om du skulle få panik och inte kunna genomgå en vaginal ultraljudsundersökning, får man ju göra på det andra sättet och skaffa sig en grov bild av äggstockarna.
Man brukar också ta blodprov för att kontrollera hormoner.

Det viktigaste är att du berättar för gynekologen hur du känner. Då finns det säkert ett sätt att lösa det här.

Vänligen,

Roland T Strand
GynekologDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.