Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Operation av cystor på äggstockarna

Varför får man cystor på äggstockarna? Hur tas de bort vid operation och vilka är de vanligaste komplikationerna efter en sådan operation? Min livmoder har växt fast i bakre delen av bukhålan. Vilka problem kan uppstå när man tar bort den, det vill säga utför en hysterektomi? Om den sitter fast vid os sacralis, vilket kan problemet vara då? Hur vet man på vilken hormonnivå man ska ligga på efter en ooforektomi?

Svar:

Den vanligaste orsaken till att cystor bildas i äggstockarna är att ägglossning förhindras. I regel beror detta på en genomgången underlivsinfektion, som lämnat spår i form av adherenser (bindvävsbildning) över äggstockens yta. Denna "hinna" förhindrar att äggblåsorna brister och efter en tid befinner man sig i situationen att ha flera cystor i äggstocken.

Det att din livmoder "vuxit fast" mot bakre delen av bäckenringen tyder ju också på att du har haft en kraftig infektion. Om jag förstår dig rätt planeras såväl hysterektomi som ooforektomi. Eftersom i ditt fall livmodern kommer att avlägsnas behöver du sedan bara ersätta bortfallet av östrogen från äggstockarna, det vill säga du kan ta östrogen utan ett tillägg av gestagen. Därmed behöver du ju inte vara rädd för ökad risk för bröstcancer.

För att diskutera eventuella komplikationer bör man veta mer om fyndet av den gynekologiska undersökningen och fyndet av ultraljudsundersökningen av organen i bäckenet. Den frågeställningen bör du diskutera med den läkare som ska utföra operationen.

Vänlig hälsning
Ingemar Joelsson
professorDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.