Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Myom och riklig mens

Hej.

Jag har varit hos samma gynekolog två gånger pga. att jag har det väldigt jobbigt med min mens, är 48 år och har tidigare inte haft sådana besvär som det senaste året. Blir så medtagen, dödstrött, och har ont med rikliga blödningar att jag ej orkar arbeta, minst i tre dagar.

Fick svar att jag har Myom och att inget görs för detta! Fick blodstillande medel och pröva hormontabletter vilket inte hjälper. Pratat med väninnor och läst om detta på internet och då får man veta att man opereras om man har stora besvär! vad menar denna läkare, ska jag verkligen lida så här?

Svar:

Hej !

Myom kan ibland ge väldigt lindriga besvär, men ibland också vara mkt jobbiga. Det låter som du har fått kraftiga blödningar och även andra besvär pga myomen.

Det finns flera olika sätt att behandla myom, allt från hormoner, hyvling av livmodersslemhinnan till att operera bort myomen eller livmodern.
Be om en remiss så att du får komma till någon gynekolog på ett sjukhus för att diskutera vad som skulle kunna vara bäst för just dig.

Vänligen,
Sven-Eric Olsson

Du kan läsa mer om myom här »Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.