Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Kan abort leda till endometrios?

Jag är nu 48 år. Fick barn vid 21 års ålder. Gjorde abort fem år senare. Efter aborten började en urjobbig resa med smärta, smärta, smärta i "magen". I åtta år fick jag höra att det berodde på psykisk belastning, var ensam mor. Till slut gjordes en titthålsundersökning och: - Allt ser jättebra ut men du har microendometrios i hela bukhålan, sa läkaren. Öar fanns på urinblåsan, bukvägg etc. Medicinerades med hormoner och blev lite bättre.

Frågade gynekolog om det kunde ha samband med aborten och blev synnerligen översittaraktigt besvarad att det fanns absolut inget samband. Men någon gång har ju slemhinna från livmodern kommit ut i bukhålan, är inte detta ett klart samband när en abort verkligen innebär en brutal behandling av densamma?

Har blivit gravid mer än 10 gånger, missfall lika många gånger. Endometriossmärta till och från men det lär upphöra med åldern. Vill ha klart sålunda ha klart för mig om abort kan leda till endometrios, och om det är så utfärda en liten varning.

Svar:

Endometrios är ett tillstånd som innebär att celler som liknar dem man har i livmoderslemhinnan (endometriet) sätter sig utanför livmodern, vanligast är på bukhinnan. Typiska symptom är kraftig mensvärk och svårighet att uppnå spontan graviditet men man kan också ha andra symptom som uttalad trötthet eller besvär som kan likna infektion i livmoder eller urinvägar.

Diagnosen endometrios ställs vanligen med titthålskirurgi vid förändringar i buken. Den exakta mekanismen för uppkomst av endometrios är okänd. Den teori som fortfarande är den mest accepterade är att endometrios är associerat till retrograd mens, dvs. att man blöder även via äggledare och inte enbart via slidan. Detta innebär att celler från livmoderslemhinnan kan komma ut i fri bukhåla och växa fast på bukhinnan.Annons