Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Jag undrar lite om PCO!

hejsan!för två år sen fick jag ta reda på att jag har en sjukdom som heter pco det hände i sammband med en sen missfal i vecka 38.min fråga är nu:varför får jag aldrig mens,och hur kommer det att påverka min nästa graviditet?

Svar:

Hej!
PCO betyder poly cystiskt ovarium, vilket på vanlig svenska betyder att äggstockarna har ett flertal äggblåsor (små cystor med vätska i) som fynd vid ultraljudsundersökning. Det är väl antagligen så du fått diagnosen.
Men PCO är också ett syndrom, ett samlingsnamn för flera förändringar och kan skilja sig mycket från individ till individ. Det klassiska är att man har oregelbunden mens, ofta med långa intervall mellan blödningstillfällena, övervikt och kanske ökad behåring och svårigheter att bli gravid p ga problem med ägglossningen.

Som sagt, det finns många varianter av denna hormon-rubbning och jag tycker att du bör undedrsökas av en läkare, som sedan får ta ställning till ev behandling för att få igång ägglossningen. Men det är litet för långt att gå in på olika behandlingsalternativ nu, varför jag uppmanar dig att etablera kontakt med en gynekolog som får utreda dig och följa dig framöver.

Med Vänliga Hälsningar

Roland Strand, Gynekolog och förlossningsläkareAnnons