Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Jag är gravid i vecka 34 nu och har tre myom som konstaterats inte bör ställa till problem vid vaginal förlossning, men jag har hört att man kan blöda mer, stämmer det?

En utav muskelknutorna sitter långt ned nära urinblåsan (alla knutor sitter på utsidan av livmodern) men man såg att barnets huvud låg nedanför knutan och inte bör ställa till det. Men jag har hört att knutorna kan innebära att man förlorar mycket mer blod vid förlossningen, stämmer det och vad kan man i så fall göra åt det? Kan de ställa till andra problem? Jag känner ett behov av att få reda på mer över vad som kan hända för att kunna slappna av tro på att det ska gå bra. Att de kan göra krampartat ont vet jag eftersom jag fick åka in till gynakuten i vecka 17 då jag hade riktigt jobbiga smärtor ett par dygn. Brukar de även ställa till det med ökad smärta vid förlossningen?
Svar:
Om barnets huvud trängt ner förbi myomet så är det bra. Då är inte myomet i vägen. Myomen brukar bli mindre när livmodern blir större. Myom behöver inte alls betyda att man blöder mer vid förlossningen. Du måste lita på att barnmorskan/lförlossningsläkaren har erfarenhet och vet hur de bäst ska ta hand om det hela. Ibland minskar blodförsörjningen till myomet och då kan det göra ont på det sätt som du hade i vecka 17. På ett sätt är det bra, för då växer inte myomet mer. Om det skulle hända under pågående förlossning, så spelar det ingen roll, för du får ju ändå smärtlindring.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons