Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Hur säkert är det att det är myom jag har?

Är en 33-årig kvinna som inte har barn men gärna vill ha det så småningom. Har precis via en gynundersökning fått reda på att jag har vad man antog var två myom om ett par centimeters storlek i livmodern. Gynekologen sa att de kändes precis som myom och att det såg ut som det vid ultraljudsundersökningen. Undrar nu om det verkligen räcker med en ultraljudsundersökning för att diagnostisera myom. Borde man inte ta ett prov från knölarna för att med säkerhet säga att de är godartad? Ska följas upp med ultraljudsundersökning om fyra månader.

Vid undersökning för 12 månader sedan återfanns en normal livmoder. Är mycket orolig för detta och vill naturligtvis att det ska vara myom som ju verkar vara väldigt vanligt och inget elakartat.

Svar:

Jag tycker att du ska ha förtroende för din gynekolog. Myom är godartade "muskelknutor" som kan sitta på den yttre ytan av livmoderns muskelvägg - "subserösa myom". Det är dessa man kan känna vid en gynekologisk undersökning med "bimanuell palpation". Myom kan också sitta inne i livmodermuskulaturen - intramurala myom. Vid sådan förekomst känns livmodern allmänt förstorad vid palpationen. Myom kan dessutom sitta vid den inre väggen av livmodermuskulaturen - subserösa myom. Ofta upptäcks dessa genom att de ger stora regleringsblödningar och att de "känns med curetten" vid en skrapning (abrasio).

Myom övergår inte i cancer.

Livmoderkroppscancer ger alltid symtom i form av oregelbunda blödningar när som helst i menstruationscykeln. Sådan cancer diagnosticeras genom undersökning av cellmaterialet efter skrapning.

Det räcker med palpationsfynd och ultraljudsundersökning för att fastställa diagnosen subserösa myom.

Vänlig hälsning,
Ingemar Joelsson,
leg. läkare

Läs gärna med om myom här »Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.