Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Förstorad livmoder orsakad av ett myom

Jag fick besked vid en rutinkontroll hos gynekolog att jag har en förstorad livmoder orsakad av ett myom. Jag är 36 år och har inte haft några problem tidigare i underlivet och jag visste inte ens om att myom existerade. Gynekologen sa att det är som du är i 20:e veckan men det finns inget däri. Han skulle skriva remiss till specialist för ytterligare undersökning. Detta var ett chockartat besked för mig det samtidigt som min sambo och jag funderar på att skaffa barn så nu vet vi inte vad detta innebär för framtiden. Jag har inte haft några besvär av myomet förutom att sedan i höstas så känner jag en knuta i magen strax innan mensen börjar, men inte annars. Vad råder du mig? Finns det någon förening i detta ämne?

Svar:

Hej!

Det är kanske inte mycket till tröst, men myom är mycket vanligt. Man räknar med att var tredje kvinna i din ålder har myom eller muskelknutor på livmodern, som det också kallas. Eftersom det är så vanligt, innebär det ju att massor av kvinnor har myom utan att egentligen vara besvärade av detta. Därför tror jag inte att det finns någon patientgrupp kring detta.  Det vore knappast meningsfullt eftersom de individuella variationerna är så stora.

Det är ju först när myomet ger symptom som det blir ett problem. De vanligaste symptomen är blödningsrubbningar (ofta rikligare eller oregelbundna blödningar), trycksymptom (ofta tryck mot urinblåsan) smärta  storlek som ger  tyngdkänsla. Dessutom kan man generellt säga att möjligheten att bli gravid minskar med myom, men detta är dels en fråga om storlek, dels en fråga om var myomet sitter. Det är därför viktigt att du får undersökas av en gynekolog som får svara på dina frågor. Till sist vill jag att du skall veta att många kvinnor blir gravida trots myom så diagnosen är inte automatiskt förknippad med barnlöshet.

För en djupare diskussion gällande just dina chanser, hänvisar jag alltså till den gynkolog som undersöker dig.

Med vänlig hälsning
Roland T Strand, gynekolog

Läs gärna mer om myom här »Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.