Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Felaktig diagnos angående CIN3

Efter en kolposkopi fick jag diagnosen CIN3 i november 2008. Samtidigt upptäckte jag att jag var gravid. Läkaren som gjorde ultraljudet (ej samma som gjorde kolposkopin) sa att jag hade CIN3 och rekommenderade mig att göra abort på grund av att jag borde vänta tills efter en fullgången graviditet med konisering. Han påpekade också att graviditeten i sig kunde påverka cellförändringarna negativt. Nu är koniseringen (och aborten) gjord och fynden visade att jag aldrig hade CIN3, utan en lätt cellförändring samt kronisk inflammation på livmodertappen. Den sistnämnda tolkades som CIN3 i vävnadsprovet från kolposkopin. Är det vanligt med denna typ av feldiagnostik? Och kan jag lita på att läkaren har rätt? Ingen av alla läkare jag träffat under resans gång har nämnt att koniseringen kunde visa att det handlade om en inflammation på livmodertappen. Jag har fått veta att det skulle visa graden av cellförändringar mer exakt. Ser inte expertisen skillnad på cancer och inflammation? Nu har jag gjort en abort i onödan och är naturligtvis väldigt ledsen och förtvivlad över detta. Jag känner heller inget förtroende för min vårdgivare. Jag föreslog ett HPV-test för att se om det trots allt finns anlag för att jag skulle ha svåra cellförändringar. (Med tanke på att de haft fel förut.) Men min läkare sa att testerna inte är säkra, dessutom har de inte sådana resurser på Sunderby sjukhus där jag blivit behandlad.

Svar:

Jag förstår verkligen att du känner dig frustrerad inför dessa olika besked. Om man ska veta exakt vad som är rätt eller fel i detta måste man nog se alla provsvar.

Den vanliga gången när det gäller cellförändringar och utredning är att man först bedömer ett vanligt cellprov. Detta har väl i ditt fall visat misstanke om en mer avancerad form av cellförändring. Dessa graderas från CIN 1 till CIN 3. För att säkerställa diagnosen gör man en noggrann undersökning med mikroskop av livmodertappen och därefter tas ett litet vävnadsprov som skickas för analys. Om denna överensstämmer med cellprovet och alltså visar CIN 3, utförs då koniseringen.

Man anser nog inte att graviditeten påverkar cellförändringen utan skälet kanske har varit att det skulle ta lång tid att vänta med behandlingen.

Om en kvinna med cellförändringar som behöver behandlas är gravid och önskar fortsätta graviditeten kan man be att få en förnyad bedömning av provet, man kan också tänka sig att behandling sker efter förlossningen.

Angående HPV-test (virustest för påvisande av humant papillom virus) så orsakas i princip alla cellförändringar av HPV, men å andra sidan så orsakar de flesta HPV INTE cellförändringar.

Om ett test togs på dig och du INTE hade HPV skulle ju det vara bra, men om istället HPV-testet visade någon av de HPV-typer som orsakar cellförändringar så skulle det inte säga så mycket. På så sätt kan man säga att det är lite osäkert med HPV-test.

Det är viktigt att du kan känna förtroende för din vårdgivare och ett sätt kan faktiskt vara att få detta bedömt av någon utanför sjukhuset. Du skulle kunna börja med att kontakta patientombudsmannen på ditt sjukhus och berätta om detta. En anmälan kan eventuellt göras och då bedöms alla prover och undersökningar som gjorts, av någon kunnig person utanför sjukhuset. Det kan vara skönt för dig att få detta utrett så du kan gå vidare.

Vänlig hälsning
Lena Marions
docent, överläkareDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons