Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: cystor

Hej! Jag har en fundering angående cystor på äggstockarna. 2008 fick jag konstaterat från sjukhuset att jag hade en cysta på höger äggstock, lyckligtvis så försvann den av sig själv. Men ända sen dess har jag haft samma symtom på att jag har haft fler cystor. Men inte åkt in och tittat till de på sjukhuset. De beror på att smärtan inte vart lika intensivt som första gången. Men min fråga är om man kan bli steril eller att de blir svårare att bli gravid? Jag och min sambo har försökt få barn nu i snart 2 år men inget händer. Började på en utredning i mars 2010 men de har inte blivit något mer besök sedan dom tog prover på mig. Tack på förhand

Svar:

Hej,

Om man har haft smärtor av en cysta som gått tillbaka av sig själv, brukar likartade smärtor förorsaka oro för att nya cystor är under utveckling. Detta i kombination med två års barnönskan, föranleder en gynekologisk undersökning.

Det är viktigt att utreda orsaken till svårigheter att uppnå graviditet och få reda på vilka behandlingar som kan vara aktuella.

En enstaka godartad äggstockscysta är inte en förklaring till svårigheterna att uppnå graviditet.

Funktionella cystor på äggstockarna förekommer hos kvinnor som har sin naturliga menscykel och inte står på p-piller. Dessa cystor är ofarliga och brukar försvinna av sig själv.

Om cystan spricker kommer vätska ut i bukhålan vilket kan förorsaka plötslig smärta.

Man bör också vara observant på ensidiga smärtor vilket kan vara ett uttryck för att cystan kan ha snott sig runt sin egen axel och därigenom får sämre cirkulation. Detta kan förorsaka kraftig tilltagande smärta.

Om äggstocken haft en sådan episod med nedsatt cirkulation kan funktionen nedsättas.
En stor cysta kan också genom mekaniskt tryck mot äggstocksvävnaden, påverka cirkulation och därmed funktionen. Mindre och ofarliga cystor som försvinner av sig själv är att betrakta som en funktionsvariation i äggstocken.

Med vänliga hälsningarDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons