Fråga Doktorn

Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: cysta

Hej, Åkte in på akuten för några veckor sen med otrolig smärta i nedre delen av magen. Det konstaterades att det var en sprucken cysta. Det gjordes gyn undersökning och ultraljud. Och av det såg han lite vätska och att jag var otroligt öm i höger äggstock så sa han att det var så. Har nu läst lite på nätet om det och jag blir som inte klok. Enligt läkaren är det helt ofarligt. Hittar ingen bra fakta om det. Kan jag vara lugn?

Svar:

Hej,

En kvinna som inte står på p-piller utvecklar vanligen varje månad en äggblåsa som utgörs av ett vätskefyllt hålrum på cirka 2-2,5 cm i diameter på ena äggstocken. I äggblåsan mognar ägget när ägglossningshormonet stiger.

Vid enstaka tillfällen sker ingen ägglossning utan äggblåsan fortsätter att tillväxa för att brista senare. Om en äggblåsa uppnår en storlek av 3 cm i diameter eller större kallas den en cysta. När denna litet större äggblåsa/cysta brister frisätts mer vätska i fri bukhåla än vid normal ägglossning. Vätskan i buken kan ge en retning av bukhinnan och därmed smärtor.

Om man vid en gynekologisk undersökning finner en sammanfallande cysta, ökad mängd vätska i buken och smärtor, ställer man diagnosen cystruptur. Ofta ger ordet cysta upphov till mycken oro och undran. Det är dessvärre ett ord som många associerar till något farligt när det i själva verket är så att de allra flesta cystor är ofarliga funktionsvarationer i menscykeln.

Att en förändring i kroppen försvinner av sig själv är det tydligaste tecknet på att det är ofarligt. Du kan således vara lugn.

Med vänliga hälsningarAnnons