Fråga barnmorskan om kvinnlig gynhälsa

Barnmorska Andrea Dahlman, Netdoktor

Jag heter Andréa Dahlman och är legitimerad barnmorska sedan 23 år tillbaka med erfarenhet från ungdomsmottagning, gynmottagning, mödravård, förlossning, BB och BVC. Just nu arbetar jag på Bonnier Healthcare som projektledare för Netdoktor Aktiv Patient.

Till mig kan du ställa frågor om kvinnlig gynhälsa som rör personer i alla åldrar, från menstruationsdebut till den äldre kvinnans sexualitet. Det kan exempelvis handla om endometrios, barnlöshet, klimakteriebesvär, inkontinens, preventivmedel eller cellprov. 

När din fråga blivit besvarad publiceras både svar och fråga, tänk därför på att inte ange personuppgifter så som namn eller kontaktuppgifter i din fråga.


Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Pruttljud från magen

Jag går i 9an, har haft detta problem sen 5an. När jag gå in på min lektion så kommer det oftast peuttljud från min mage, det känns som om jag ska prutta men jag håller in den och istället för att det försvinner kommer ljudet från magen och låter jättehögt. Jag är livrädd eftersom jag snart har nationella prov när man sitter i 4 timmar och skriver och klassrummet är helt tyst. Jag behöver verkligen få hjälp med dethär och vill gärna veta vad det är för fel på mig. Det händer oftast att jag går ut tidigare från prov fastän jag inte är klar för att jag är nervös över att folk ska tro att jag sitter och pruttar och stör under hela provet. Tacksam för svar :)

Svar:

Hej!

Förstår att det här är besvärligt och jobbigt för dig. Vad bra att du frågar om tips och råd. När det närmar sig nationella prov så är man såklart naturligt nervös också.

Ljudet som kommer från magen beror på (peristaltiska rörelser) att tarmarna och magen drar ihop sig i ett rytmiska muskelrörelser som smälter maten. Kroppen blandar den med magvätska och pressar den vidare genom matsmältningsapparaten. Denna process kan leda till att det uppstår olika ljud eftersom gaser bildas. De här sammandragningar pågår hela tiden, inte bara när man är hungrig. När magen är tom hörs ljuden tydligare, medan mycket mat i magen kan dämpa ljuden.  När magen är tom blir det extra aktivitet och mer muskelrörelser i magsäcken eftersom kroppen vill vara säker på att den inte missat något som kan finnas kvar där. De här sammandragningar styrs från samma område i hjärnan som hungerkänslorna, vilket är anledningen till att kurrandet sätter igång hunger och aptit. Detta är alltså helt naturligt och måste ske för att vi skall må bra. Här kommer lite olika tips som du kan pröva innan det är dags för proven. Förhoppningsvis kan du hitta något som fungerar för dig där. 

Du kan pröva med att dricka vanligt kranvatten, dels hjälper det matsmältningen men det gör också att magen fylls lite och då hörs ljuden ibland mindre. Drick i små mängder, dricker du mycket åt gången så kan det ge ännu mer ljud, pröva dig fram. Undvik kolsyrad dryck, även läsk som kan skapa ännu mer luft och gaser i magen. 

Ät hellre fler små portioner med mat är några stora portioner. Välj om du kan, att äta lättsmält mat. Om man äter  kål, lök, bönor och så vidare så får magen arbeta mer och då kanske det låter mer från magen, pröva dig fram. För att hjälpa din matsmältning ännu mer kan du tänka på att tugga maten ordentligt. Försök äta långsamt då får man vanligtvis mindre luft i sig när man tuggar. Matsmältningen börjar redan i munnen. Det är även bra om man får en promenad då och då under dina vakna timmar, detta gör att matsmältningen oftast fungerar bättre och magen mullrar oftast mindre.

Sedan får vi inte glömma bort att dina besvär även kanske kan bero på något annat, som intolerans eller allergi mot något, men då är det ofta i kombination med förstoppning, diarré eller kramper. Har du det också då får du kontakta din vårdcentral så att man kan utreda vidare. 

Testa nu lite olika tips och så hoppas jag att det blir bättre för dig, du skall se att det går bra. Lycka till med dina prov!

 

 


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Östrogenbehandling

2022-06-19 | 13:12

av Andrea Dahlman, Bonnier Healthcare

Svettas är genomblöt ,trötthet mensen avtar är 52 år vill ha hormon plåste

2022-06-18 | 13:55

av Andrea Dahlman, Bonnier Healthcare

Hur stor är risken att smitta sin partner med herpes om man använder kondom och inte har några känningar av herpesutbrott

2022-06-7 | 20:38

av Andrea Dahlman, Bonnier Healthcare

Hormoner vid klimakteriet

2022-06-6 | 09:05

av Andrea Dahlman, Bonnier Healthcare

Stora blygdläppar

2022-05-31 | 22:25

av Andrea Dahlman, Bonnier Healthcare

Positiv hpv

2022-05-29 | 20:30

av Andrea Dahlman, Bonnier Healthcare

Bäckenbotten och analfissur?

2022-05-26 | 23:54

av Andrea Dahlman, Bonnier Healthcare

Blödning vid samlag - Ektopi

2022-05-24 | 19:43

av Andrea Dahlman, Bonnier Healthcare

Blåmärken på överarmarna

2022-05-23 | 23:41

av Andrea Dahlman, Bonnier Healthcare

Stickande smärta i underlivet

2022-05-23 | 13:45

av Andrea Dahlman, Bonnier Healthcare

cellförändringar och gift i 21 år

2022-05-20 | 14:06

av Andrea Dahlman, Bonnier Healthcare

Vagifem

2022-05-20 | 10:57

av Andrea Dahlman, Bonnier Healthcare

Smärta i klitoris?

2022-04-27 | 23:10

av Andrea Dahlman, Bonnier Healthcare

HPV - Otrohet?

2022-04-26 | 11:31

av Andrea Dahlman, Bonnier Healthcare

Förtjockad slemhinna.

2022-04-16 | 01:08

av Andrea Dahlman, Bonnier Healthcare