Fråga barnmorskan om kvinnlig gynhälsa

Barnmorska Andrea Dahlman, Netdoktor

Jag heter Andréa Dahlman och är legitimerad barnmorska sedan 23 år tillbaka med erfarenhet från ungdomsmottagning, gynmottagning, mödravård, förlossning, BB och BVC.


Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Pruttljud från magen

Jag går i 9an, har haft detta problem sen 5an. När jag gå in på min lektion så kommer det oftast peuttljud från min mage, det känns som om jag ska prutta men jag håller in den och istället för att det försvinner kommer ljudet från magen och låter jättehögt. Jag är livrädd eftersom jag snart har nationella prov när man sitter i 4 timmar och skriver och klassrummet är helt tyst. Jag behöver verkligen få hjälp med dethär och vill gärna veta vad det är för fel på mig. Det händer oftast att jag går ut tidigare från prov fastän jag inte är klar för att jag är nervös över att folk ska tro att jag sitter och pruttar och stör under hela provet. Tacksam för svar :)

Svar:

Hej!

Förstår att det här är besvärligt och jobbigt för dig. Vad bra att du frågar om tips och råd. När det närmar sig nationella prov så är man såklart naturligt nervös också.

Ljudet som kommer från magen beror på (peristaltiska rörelser) att tarmarna och magen drar ihop sig i ett rytmiska muskelrörelser som smälter maten. Kroppen blandar den med magvätska och pressar den vidare genom matsmältningsapparaten. Denna process kan leda till att det uppstår olika ljud eftersom gaser bildas. De här sammandragningar pågår hela tiden, inte bara när man är hungrig. När magen är tom hörs ljuden tydligare, medan mycket mat i magen kan dämpa ljuden.  När magen är tom blir det extra aktivitet och mer muskelrörelser i magsäcken eftersom kroppen vill vara säker på att den inte missat något som kan finnas kvar där. De här sammandragningar styrs från samma område i hjärnan som hungerkänslorna, vilket är anledningen till att kurrandet sätter igång hunger och aptit. Detta är alltså helt naturligt och måste ske för att vi skall må bra. Här kommer lite olika tips som du kan pröva innan det är dags för proven. Förhoppningsvis kan du hitta något som fungerar för dig där. 

Du kan pröva med att dricka vanligt kranvatten, dels hjälper det matsmältningen men det gör också att magen fylls lite och då hörs ljuden ibland mindre. Drick i små mängder, dricker du mycket åt gången så kan det ge ännu mer ljud, pröva dig fram. Undvik kolsyrad dryck, även läsk som kan skapa ännu mer luft och gaser i magen. 

Ät hellre fler små portioner med mat är några stora portioner. Välj om du kan, att äta lättsmält mat. Om man äter  kål, lök, bönor och så vidare så får magen arbeta mer och då kanske det låter mer från magen, pröva dig fram. För att hjälpa din matsmältning ännu mer kan du tänka på att tugga maten ordentligt. Försök äta långsamt då får man vanligtvis mindre luft i sig när man tuggar. Matsmältningen börjar redan i munnen. Det är även bra om man får en promenad då och då under dina vakna timmar, detta gör att matsmältningen oftast fungerar bättre och magen mullrar oftast mindre.

Sedan får vi inte glömma bort att dina besvär även kanske kan bero på något annat, som intolerans eller allergi mot något, men då är det ofta i kombination med förstoppning, diarré eller kramper. Har du det också då får du kontakta din vårdcentral så att man kan utreda vidare. 

Testa nu lite olika tips och så hoppas jag att det blir bättre för dig, du skall se att det går bra. Lycka till med dina prov!

 

 


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Depression pga lågt östrogen eller högt Levaxin?

2023-06-23 | 01:27

av Andréa Dahlman

Klamydia

2023-06-20 | 22:02

av Andréa Dahlman

Sköra slemhinnor efter Letrozol behandling

2023-06-21 | 16:42

av Andréa Dahlman

Flytning

2022-10-24 | 13:22

av Andréa Dahlman

Framfallsoperation

2022-10-11 | 14:13

av Andréa Dahlman

För trångt?

2022-10-7 | 12:14

av Andréa Dahlman

Gul tjockare flytning en vecka innan bim

2022-10-5 | 22:23

av Andréa Dahlman

Magsjuka

2022-10-4 | 06:53

av Andréa Dahlman

Ägglossning

2022-10-4 | 17:34

av Andréa Dahlman

Ektopi

2022-10-10 | 16:07

av Andréa Dahlman

Mens

2022-10-2 | 10:40

av Andréa Dahlman

Lymfödem pga klimakteriet - hormoniell obalans?

2022-10-1 | 17:58

av Andréa Dahlman

Gulaktig flyttning

2022-09-26 | 16:18

av Andréa Dahlman

Anti-D spruta vid missfall

2022-09-13 | 17:02

av Andréa Dahlman

Hjälp!

2022-09-9 | 18:28

av Andréa Dahlman


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.