Fråga barnmorskan om kvinnlig gynhälsa

Barnmorska Andrea Dahlman, Netdoktor

Jag heter Andréa Dahlman och är legitimerad barnmorska sedan 23 år tillbaka med erfarenhet från ungdomsmottagning, gynmottagning, mödravård, förlossning, BB och BVC. Just nu arbetar jag på Bonnier Healthcare som projektledare för Netdoktor Aktiv Patient.

Till mig kan du anonymt och kostnadsfritt ställa frågor om kvinnlig gynhälsa, frågespalten är flyttad till Netdoktor Aktiv patient. Där kan du även läsa mina svar på tidigare frågor kring samma ämne. 

Klicka här för att komma till den nya frågespalten, och ställa din fråga » 


Alla är välkomna att ställa frågor, från menstruationsdebut till den äldre kvinnans sexualitet. Det kan exempelvis handla om endometrios, barnlöshet, klimakteriebesvär, inkontinens, preventivmedel eller cellprov. 


Fråga   Kvinnlig hälsa

Fråga: Bäckenbotten och analfissur?

Hej Jag har efter min första förlossning 2019 haft problem med analfissur. Denna blev dock inte bekräftad av sjukvården förrän efter min andra förlossning 2022. Jag sprack grad 2 vid första förlossningen och grad 1 andra. Jag har varit hos en sjukgymnast som bekräftat muskelspänningar i min bäckenbotten. Jag själv upplever att problemen blir värre (att sprickan börjar göra ont igen, det kommer ett nytt skov) när jag spänner bäckenbotten och/eller tränar (t ex lågintensiv styrketräning, pilates). Det har nu gått 2 månader efter min förlossning.

Min fråga är: var kan jag vända mig för att få rätt hjälp? Gynekologer säger att jag \\\"ser fin ut\\\" i underlivet och att de inte har med resten (bäckenbotten och anal) att göra. I min kontakt med läkare på kirurgen kunde de inte svara på om jag skulle/kunde träna bäckenbotten utan att det skulle påverka kramperna i analen pga fissuren. Jag har träffat två specialiserade fysioterapeuter, den ena säger \\\"knipträna men undvik fysisk träning\\\" och den andra säger \\\"knipträna absolut inte, gör avslappningsövningar och träna enklare styrketräning om du vill\\\". Jag är så förvirrad att det enda jag just nu vågar är att göra avslappningsövningar, är orolig att jag ska behöva ha såhär ont resten av mitt liv eller aldrig kunna utföra någon fysisk aktivitet. Så vem inom sjukvården kan hjälpa mig? Finns det någon profession som behärskar både snippa, rumpa och bäckenbotten? Och vad är det egentligen som gäller för att snabbast läka en fissur? Är det total vila som gäller? Och när behöver man egentligen knipträna? Om jag är överspänd i min bäckenbotten nu, kan jag skippa knipet tills jag blir gammal och får inkontinensproblem?

Svar:

Hej och tack för din fråga. En analfissur, en spricka i huden i analöppningen, är ett vanligt tillstånd i alla åldersgrupper. Ibland kan det leda till att man inte vill gå på toaletten av rädlsa för smärta och obehag. Den kan sitta ytligt eller djupare och ge olika sorts besvär. En analfissur läker oftast spontant om avföringen hålls mjuk under en längre tid. Det är viktigt att man inte blir förstoppad. I ditt fall är det viktigt att ha kontinuerlig kontakt med din läkare för att få rätt stöd så att du läker bra men också för att följa eller utreda om det finns någon annan diagnos som kan vara orsaken. Du har träffat många specialister så det är bra att samla den kunskapen och informationen till ditt besök. Tala om att det är oroligt med så olika beslked som du har fått. Det är svårt att råda om bäckenbottenträning i ditt specifika fall men generellt skall man minska  vilotrycket i slutarmuskel/analsfinktern för bästa läkning. Man har rätt till en second opinion om man inte är tillfreds med den utredning man gjort. Lycka till//Andréa D., Netdoktor


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Flytning

2022-10-24 | 13:22

av Andréa Dahlman

Framfallsoperation

2022-10-11 | 14:13

av Andréa Dahlman

För trångt?

2022-10-7 | 12:14

av Andréa Dahlman

Gul tjockare flytning en vecka innan bim

2022-10-5 | 22:23

av Andréa Dahlman

Magsjuka

2022-10-4 | 06:53

av Andréa Dahlman

Ägglossning

2022-10-4 | 17:34

av Andréa Dahlman

Ektopi

2022-10-10 | 16:07

av Andréa Dahlman

Mens

2022-10-2 | 10:40

av Andréa Dahlman

Lymfödem pga klimakteriet - hormoniell obalans?

2022-10-1 | 17:58

av Andréa Dahlman

Gulaktig flyttning

2022-09-26 | 16:18

av Andréa Dahlman

Anti-D spruta vid missfall

2022-09-13 | 17:02

av Andréa Dahlman

Hjälp!

2022-09-9 | 18:28

av Andréa Dahlman

Blödningar med hormonspiral

2022-09-5 | 07:18

av Andréa Dahlman

Navelbråck farligt?

2022-09-3 | 16:31

av Andréa Dahlman

Cystor i magen

2022-08-30 | 16:00

av Andréa Dahlman


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons