Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Gynhälsa

Hannah hade myom – fick kraftiga blödningar

När smärtan var som värst kändes det som om hon hade "en jättestor metallbit" i magen. Hannah hade ingen aning om att det var myom hon drabbats av. - Det gjorde riktigt, riktigt ont. Jag hade så kraftiga blödningar vid mens att jag blev tvungen att sjukskriva mig ibland, säger hon.
Annons

För Hannah, 27, började det med smärta i magen och en känsla av att vara konstant uppsvälld. När det var dags för menstruation var blödningen så kraftig att hon i perioder blev tvungen att sjukskriva sig från sitt jobb på restaurangen.

- Jag kunde knappt leva ett normalt liv de där tio dagarna jag hade mens. Ibland kunde jag inte lämna toaletten för att jag blödde så mycket, men jag bet ihop och försökte leva ett så normalt liv jag bara kunde. Det jobbiga var att jag också var tvungen att byta tampong och binda flera gånger i timmen, berättar Hannah.

Hade flera knölar på livmodern

Efter flera turer mellan vårdcentraler och kvinnokliniker fick Hannah till slut komma till ett sjukhus där hon träffade en läkare som tog hennes symtom på allvar och ställde diagnosen myom. Då hade hon gått med smärta i magen och kraftiga blödningar i ett års tid och med en känsla av att inte bli lyssnad på.

Annons
Annons

- När läkaren sa att jag hade myom hade jag ingen aning om vad det var. Jag blev chockad när han sa att jag hade flera knölar på livmodern. En av dem var väldigt stor. Jag fick smärtstillande tabletter men de hjälpte ju inte mot blödningarna, säger Hannah, som i samband med myom-diagnosen erbjöds sprutbehandling för att minska knölarnas storlek inför en eventuell operation.

Myom är ofarliga

Myom är knutor på livmodern som kan sitta i själva väggen på utsidan eller som en bula inne i livmodern. Det är ovanligt att man får myom innan 20-årsåldern och det drabbar vanligtvis kvinnor som är mellan 35-45 år.

Oavsett var och hur myomet sitter, är de godartade. Myomet kan dock irritera genom sin tyngd, genom att trycka på tarmen, urinblåsan eller ge upphov till krampliknande smärtor, något som Hannah hade känningar av.

- Till slut fick jag nog och sa till läkaren att jag inte stod ut längre, säger Hannah som efter det lades in för operation av sina myom.

Annons
Annons

Slipper kraftiga blödningar efter myomoperationen

Efter operationen som gjordes med titthålskirurgi, så kallad laparoskopi kändes det som en befrielse för Hannah. Myomen var borta liksom smärtan i buken, de kraftiga blödningarna och de svettningar hon kunde få ibland. Under fyra månader efter ingreppet kunde hon dock känna av en dov smärta men som också den försvann med tiden.

I dag är Hanna inte rädd för att myomet ska komma tillbaka men hon tänker då och då på att risken finns. För två år sedan födde hon en dotter genom en kejsarsnittsoperation som gick bra.

- Det skönaste är att slippa smärtan och blödningarna. Jag höll masken inför andra och dolde smärtan men vill inte gå igenom det här igen, berättar hon.

”Sök vård för myom”

Till alla kvinnor som upplever att de har en obehaglig smärta i magen i kombination med kraftiga blödningar har Hannah bara en sak att säga.

- Gå och kolla upp om det kan handla om myom. Tveka inte att söka upp en vårdcentral eller en kvinnoklinik som du har förtroende för och ge dig inte om du inte får hjälp. Det är jätteviktigt att undersöka sig. Ge inte upp om du inte får den vård du behöver!

Quiz: vad vet du om underlivssmärtor? Testa dig här! 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons