Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Undersökning | Gynhälsa

Gynekologisk undersökning

Är du orolig inför ett gynekologbesök? Var inte det - här får du reda på hur undersökningen går till.

Publicerad den: 2016-10-07
Författare: Kristina Gemzell Danielsson, professor och överläkare i gynekologi, Karolinska institutet

Annons

Alla människor är mer eller mindre blyga, speciellt när man skall visa sina mer intima kroppsdelar för någon man inte känner. Men kom ihåg att gynekologen eller barnmorskan är utbildad och van att titta på de intima delarna hos sina patienter och tycker inte att det är genant, det är en del av jobbet. Därför behöver inte du heller känna dig besvärad. Samtidigt är gynekologen eller barnmorskan medveten om att många tycker det är obehagligt, så hela undersökningen genomförs försiktigt och patienten får alltid veta vad som ska hända.

På vem görs en gynekologisk undersökning?

En del flickor/kvinnor genomför sin första gynekologiska undersökning i samband med att de vill ha en spiralinsatt, kommer för kontroll av cellprov eller provtagning för någon sexuellt överförd infektion eller vid en graviditet. Det kan också vara eller för att man har problem med blödningar, flytning eller smärta. Sedan kommer man dit vid behov. Man behöver inte genomgå någon gynekologiskundersökning om man är frisk och inte har besvär, och önskar andra preventivmedel än spiral (eller sterilisering).

Hur går en gynekologisk undersökning till?

Under undersökningen ligger man i en "stol", som är försedd med upphöjda stöd till knäna eller fötterna. För att komma upp i stolen sätter man sig på kanten och lutar sig bakåt. Man kan då lätt lägga upp benen i stöden och läkaren/barnmorskan kan enkelt komma åt att undersöka.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Vanlig gynekologisk undersökning består av två delar:

  • Den yttre undersökningen och undersökning av slidan. Undersökaren börjar med att kontrollera om det finns några förändringar omkring blygdläpparna eller urinrörsöppningen, slidöppningen och ändtarmen och tittar därefter upp i slidan med hjälp av instrument så kallade spekulum och depressor (en sorts spatlar som håller isär slidväggarna och gör att man kan se livmodertappen.
  • Den inre undersökningen av livmodern, äggstockarna och bäckenet.

Spekulumundersökningen

Instrumentens (spekulum och depressor) utseende kan variera. Vissa är av metall, andra av plast. Det vanligaste är format som en andnäbb. Efter att läkaren satt bakteriedödande glidmedel på speklet förs det försiktigt in i slidan. Ett spekulum är inte större än att det lätt kan komma in i slidan utan att det gör ont. När speklet ligger som det ska kan det öppnas lite så att det bildas ett rör som läkaren kan titta in genom. Undersökaren kan nu se upp till livmodertappen och livmodermunnen. I samband med detta kan det, om det behövs, även tas slem- och cellprov. Undersökningen gör inte ont, men man kan känna den. I vissa fall kan det kännas lite kallt.

Den inre undersökningen

Vid den inre undersökningen lägger undersökaren ena handen över blygdbenet och känner med andra handen i slidan med två fingrar som når livmodertappen. På det sättet kan man undersöka storlek, form och konsistens av livmodern. Undersökaren flyttar sedan sina händer ut mot båda sidorna av bäckenet för att undersöka äggstockarna och på sidorna av livmodern.

Annons
Annons

Under undersökningen är det viktigt att du berättar hur det känns och svarar på undersökarens frågor.

Ibland kan undersökningen kompletteras med en ultraljudsundersökning. Med hjälp av en prob som trycks mot nedre delen av magen eller förs in i slidan kan livmodern och äggstockarna undersökas. Undersökningen gör inte ont. Ju mer du kan slappna av under den gynekologiska undersökningen desto lättare är det för läkaren eller barnmorskan att komma åt och desto snabbare går hela undersökningen. Berätta innan om du känner dig orolig och/eller  om du vill ha någon med dig vid undersökningen.


Annons