Forum Kvinnlig hälsa


Forumtråd: Operation av framfall

Jag har problem med urininkontinens och framfall. När jag har suttit länge eller legat ner länge och reser mig upp så kissar jag på mig. Jag har också svårt att hålla mig när jag är kissnödig. Jag är ofta kissnödig och ofta kommer det inget när jag sätter mig på toa och sedan när jag reser mig upp så kommer det. Ibland kommer bara en mycket svag stråle och det kan då ta lång tid innan jag kissat klart. För ett par år sedan sa gynekologen på sjukhuset att jag kan få bli opererad. Nu är jag så trött på det här så jag funderar på att bli opererad. Jag har provat en sorts ring dom satte upp men det gjorde så ont att jag var där dagen efter och bad dom ta ut den. Finns det olika sorts operationer av framfall? Kan man inte bara ta bort livmodern? Jag är 72 år. Jag har tjocktarmen borttagen och tunntarmen ihopkopplad med ändtarmen. Kan detta påverkas av en framfallsoperation?

Hej Eimama!!
Du kan ha tre olika sorters framfall, om jag förstått saken rätt. Jag har själv haft något man kallar ett "totalt framfall", vilket innebär att urinblåsan, livmodern o ändtarmen tappat sitt fäste o "fallit fram". Från det att jag kände av mitt framfall första gången (då det kom ut från slidan vid toalettbesök), första telefonsamtal för att få komma till gyn o till operation var 1,5 år-helt absurt, vårdgarantin på 90 dgr till första besök överskreds med över en månad. De föreslog den ring du pratar om o jag är av den åsikten att man kan inte säga något om en sak, utan att ha gett det en chans. Provade ett tag tålmodigt, för att ge en tid för "vänja sig". Ringde återigen för tid om diskussion av operation istället, varpå landstinget tolkade "ärendet" för ny sökning o ny vårdgaranti. Denna gången överskreds tiden med ett par månader. Vid det andra besöket, beslutades att operation skulle bli av. Fick då tid, efter ny vårdgaranti, till operation över dag o sen hemgång. Mitt framfall bestod då av något mindre framfall än det det kom att bli under denna långa väntan-ett totalt framfall. Svaret på din fråga, om jag förstått saken rätt är att du kan ha framfall i tre olika lägen - urinblåsa, livmoder, ändtarm - är det som kan falla från sitt fäste. Grad ett där ett av alternativen släppt, grad två där två av dem släppt o sista graden ett totalt framfall där alla tre släppt.
Mitt råd till dig, utifrån min egen erfarenhet, är att söka vård så fort du kan. Jag kan ha fel o mitt fall är undantaget regeln o således ovanligt. Tycker iallafall inte att du ska chansa. För övrigt var jag 48 år då operationen blev av.
Lycka till hursomhelst - ringen är totalt värdelöst o som jag kände det nedvärderande. Bara för att man är kvinna, ska man inte behöva "putta upp" med ett "reservdäck" istället för att få ett "helt" o "vanligt däck".... Towanda

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons