Forum Kvinnlig hälsa


Forumtråd: Kan vitamin B12 påverka underlivets slemhinnor?

Hej! Jag är 22 år gammal och hade under 21,5 år aldrig någonsin haft underlivsproblem. Däremot Var jag deprimerad under ett halvår 2013. Jag har också haft problem med översömnighet sedan 2010 och är under utreding för det. Ingen har ågot svar på vad det kan bero på ännu.
Fram tills årsskiftet 2015 bodde jag med min sambo, men med början januari 2015 gjorde vi slut och jag fick söka bidrag hos soc. Jag började också ha sex med andra killar efter att endast ha hållt mig till min sambo i fyra år. I samband med att jag hade sex med andra fick jag svamp, som jag inte behandlade. Besvären gick över på ett par dagar. Över en månad senare fick jag svamp igen, gick till läkare men avråddes behandling. Besvären gick över. Ett tag därefter fick jag svamp igen, och igen. Den sista gången, i Juni, behandlade jag mig med Canesten (tabletter+salva) efter att ha rådfrågat UMO. Sedan dess jag jag haft mycket, mycket milda sympton som gått över fort, senast igår började jag känna lite klåda. I samband med detta kände jag också igår att mina mungipor kändes sköra. 
Idag är mina mungipor synligt såriga och det svider om jag gapar. På ena yttre blygdläppen svider det lite och känns som en spricka. Jag vet att såren i mungiporna kan bero på B12-brist, då det påverkar slemhinnorna. Det jag undrar är om slemhinnorna i underlivet kan påverkas av B12-brist?
Jag har inte i övrigt sett att jag förändrat någon vana tidigare, men i samband med att jag gjorde slut fick jag ju sämre ekonomi och har nu när jag tänker på det, sedan dess ätit mindre kött, fisk, fågel och ost. Det är bara mjölk jag dricker ett par deciliter av nästan dagligen. Om jag då får i mig mer B12, kan det hjälpa mot mina sköra slemhinnor även i underlivet?
 

Värt att tilläga kan kanske vara att jag hade samma problem med mungiporna när jag var 14-16 år, under en gnaska lång period så var mungiporna såriga då.


Tycker du borde boka en tid på vårdcentralen för en koll, du kan få en remiss vidare om det behövs, t ex till gynekolog, hudklinik.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons