Forum Kvinnlig hälsa


Forumtråd: Sv: ANDNINGSSVÅRIGHETER

Har också liknande symptom.

Jag har liknande problem, haft sedan Januari i år. Men utöver andningsproblemen har jag även fått värk i muskler, främst i ryggen. Annars stämmer allt, ont och låst i ryggen, ibland knakar det till riktigt ordentligt. Men som sagt, jag har en stramande värk i hela ryggen som strålar ut i sidorna med. Till och från hosta, som jag inte vet om den har nåt samband med övriga symptom.
Jag har blivit undersökt på alla möjliga vis, men ingenting hittas och ingen diagnos har jag fått. Finns det flera med liknande symptom, några idéer om vad jag eller vi lider av?


Min fru har under våren haft astma-liknande besvär.Svårt att få luft vid ansträngning, hoatar slem. Ej KOl. Nu i veckan intagen på sjukhus med provtagning ... misstänkt svulst (cancer ?) bakom bronkerna, undersökning via näsan-luftstrupen-lungorna och provtagning på detta något innanför revbenen. Runt 92 i syrehalt.


Känner igen symtomen när järndepån sjunker. i Sverige räknar man inte med allvaret med järn utan nöjer sig med att ta HB. I Finland och USA bl a tar man allvarligt ppå detta. Kom till akuten med skenande puls. HB = 170 ! Ett tecken på att järnet kan vara för lågt - har lärt mig att för många röda blodkroppar bildas som kompenserar för lågt syreupptag p g a järnbrist.., men läkaren bara konstaterade att jag druckit för litet ! En vecka senare hos företagssköterskan konstaterades att järnnivån var i botten - det brukar ta 4 mån att hämta in med järntabletter, grön järnrik + folsyrerik kost samt allrabäst även BLUTSAFT . Jag hade också symtom som strypkänslor och hög vilopuls samt förhöjt sköldkörtelhomon. !Jag hade antagligen också överansträngt mej på på jobb och privat..( Man säger att det kostar att ta järndepåprov !?)


Det varierar nog minsann i Finland hur läkarna förhåller sig till ferritintester. Jag bor i Finland och skrev tidigare i tråden om mina symptom. Jag berättade åt min läkare om de diskussioner som förts här, och bad att man skulle testa mina ferritinvärden. Men nej, jag hade ju så bra Hb (150 och kvinna), så det fanns det ingen orsak till. Så jag fortsatte må dåligt.
Sedan kom jag till en annan läkare för att jag ville ha mina värden på diverse vitaminer och mineraler kollade. Det här gjorde jag då alltså privat, kostar skjortan men vad gör man när man mår dåligt hela tiden??? Jag hann bara nämna mina symptom med andning och muskelvärk då han föreslog att vi skulle kolla mina ferritinvärden. Mitt serumferritin låg på 16 ug/l så nu äter jag järntabletter och har dessutom beställt ferritintabletter. Hoppas och tror att detta ska hjälpa, jag mår redan bättre efter bara några dagar. Enda nackdelen är att jag mår illa av järnet, men jag ska försöka byta sort.
Tack till er som förde fram problematiken med lågt ferritinvärde, det var något som jag aldrig ens hade hört talas om innan.


Jag vill verkligen veta hur det gått för alla! Har exakt samma problem. Tränar mycket, men får typ aldrig någon luft. Får panik! Kan även ha problem med andningen när jag ligger i soffan. Kör med en andningsgrej som jag har i munnen, som ska hjälpa mig att andas med diafragman, mim sambo tror att jag "andas fel". Snälla, har ni några nya uppdateringar? Jag ska till doktorn på tisdag, andra gången jag söker på vårdcentral för detta, men har gått till tuuuusen olika sjukgymnaster för att jag har en stel bröstrygg, men det är inte den som påverkar andningen, det är något annat, men vad!? :-(


Hur har det gått för alla här i tråden undrar jag med?
Haft jobbigt med andningen en längre tid!
Gjort spirometri, hamnat på akuten pga tryck över bröstet/andningssvårigheter.

Exakt samma som ni ovan!
Har även använt mig av pepp (andningshjälp-grej i plast som lär en andas ”rätt”)


Mina problem börja för ett år sedan. Kunde plötsligt inte andas på rygg, i badet, andnöd för minsta lilla trots jag tränat dagligen i fem år. Behandlades för astma men funka bara marginellt. Blev spontant bättre efter ett halvår men ändå bara från en fjärdedel till hälften av det normala. Dock lagt på mig 20 kg sen jag blev dålig så underlättar ju ej. Men nu kan jag ligga på rygg igen, men försöker jag göra en armhävning kan jag inte andas. Enligt min läkare är min diafragma halvsides förlamad. Så buken trycker på lungan. Läst att i USA kan det opereras, att man lagar/ersätter nerven, men inte hittat något i Sverige


Jag har haft andningsproblem sedan 25 år tillbaka, mer eller mindre. Under några år var det helt borta, men när jag födde min yngsta dotter kom det tillbaka för att stanna. Jag kontrollerar min andning kan man säga. Men nu har ett nytt problem dykt upp, jag känner mig andfådd hela tiden, och trots sömntabletter kan jag inte sova! Precis när jag är på väg att somna gör det ont i bröstet och jag måste dra after luft, detta ger en otrolig ångest och känner att jag måste få sova! Är det någon som känner igen sig??


Jag är en en kille på 25 år och har haft detta problem i ungefär ett år nu. Jag kan tänka mig att det beror på stress. För min del så beror det nog på att jag lever med en hudsjukdom som inte vill gå över. Den heter Perioral Dermatit. Detta skapar en väldigt obehaglig stress, och jag tror att det visar sig i form av andningssvårigheter.
Jag tror att alla kan ha sina egna anledningar till varför andningen blir såhär. Troligtvis har alla en viss stressande faktor som ligger bakom detta. Man känner att man inte får in tillräckligt med luft. Man har svårt att ta djupa andetag och reagerar ofta genom att gäspa, men detta hjälper inte heller.
Jag skulle göra vad som helst för att bli kvitt detta problem. Men om man har en stressande faktor som inte försvinner, så är det väldigt svårt, tror jag.


Jag hade ett liknande problem och något som underlättade min andning som gjorde det lättare att sova är CPAP mask mot andningsbesvär - hjälpmedelsteknik i Malmö hjälpte mig att hitta en mask som passade just mig. Fri utprovning ! KeepOn.se är deras webshop så gå gärna in till butiken de har många tips och produkter som verkligen kan underlätta o vardagen.


Hej forumet!

I mitten/slutet av februari i år började känna av för något liknande som beskrivs i den här tråden Började uppleva att jag var tvungen att lyfta extra mycket på bröstkorgen för att ta riktigt djupa andetag. Blir inte klok på det. I början av april fick jag nog och gjorde ett läkarbesök där läkare först trodde det var astma. Efter en månads medicinering med marginell förändring skall jag nu avsluta. Väntar svar på blodprover som togs i början av veckan.

Hur har det gått för er andra?


Hej. Har haft problem att djupandas av och till. Känns som det blir psykiskt. Andningen blir det första jag tänker på när jag vakna.


Hej allihopa, tråden har varit igång länge och dom som skrev från början verkar inte vara med längre. Men säger som dom andra, hade varit riktigt intressant att veta vad ni kommit fram till och vad läkarna sagt.

Jag har exakt samma problem, riktigt åtel över bröstryggen och över bröstet. Känsla av oro i bröstet och andnöd. Haft detta i ca 2 år nu och precis gått till läkare som tror astma. Men det tror inte jag då jag kan andas normalt ibland och sen kan andnöden komma precis när som helst, när man sitter i soffan eller precis när som. Måste verkligen anstränga sig och försöka andas med bröstet och dra djupa andetag men man Får inte luft iallafall känns det som. Riktigt obehagligt. Man vill ju veta hur det gått för folk här. Första gången jag hittar ett forum med människor som har exakt samma symptom som en annan.


Hejsan!

Är en man på 31 år som dom senaste veckorna upplevt samma sak!

Trodde först det var corona eftersom det är på allas läppar just nu, men varit hos läkaren 3 gånger som lyssnat på lungor, tagit CRP gjort EKG, och tagit sänka, inget visar någonting

Känns som trång i halsen och tryck över bröstet, har även lite torrhosta som kommer och går, läkaren tror att jag har ångest då du inte ens kan ha Corona i 10 veckor och att min oro över det triggat igång det.

Det kan komma och gå, vare sig jag sitter eller står och jag blir lätt anfådd och lättare trött, har gått upp ett par kilo på dessa veckorna med så det kanske bidrar.. men blir tokig, vill bara det ska försvinna, har ny läkartid den 16e för en mer utökat hälsokontroll och kuratortid den 8e

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons