Forum Kvinnlig hälsa


Forumtråd: ANDNINGSSVÅRIGHETER

Hej, Jag skirver här i hopp om att någon annan kanske har varit med om liknande.. Sedan september förra året har jag haft problem med min andning. Min första tanke var att det var astman som spökade igen (hade då inte haft några symptom på nästan ett år). Jag lät det gå några veckor innan jag uppsökte doktor. Jag gick till en astmaspecialist som konstaterade att det inte alls var astman som störde min andning. Detta bevisades genom att mäta HB och andningskapacitet. Dessa värden visade sig vara normala. Han hävdade istället att min bröstrygg var låst och därför får jag problem med att andas. Detta resulterade i att jag började gå hos en sjukgymnast, utan resultat, därefter har jag gått hos en kiropraktor som möjligtvis har hjälpt lite, men verkligen inte gjort mig normal igen!! Därutöver har jag varit hos en naturmedicinläkare som hävdade att jag hade Candida i magen (vilket jag starkt tror på på grund av många andra symptom). Denna åkomma botades dock av naturmedicin. Dock hjälpte inte detta mot andningen. Idag går jag på massage regelbundet, samt ser en kiropraktor då och då. Förstår inte vad det är för fel på mig! Vet att detta INTE är psykologiskt då jag har gjort allt i min makt för att må perfekt.. Stressfri vardag, bearbetat de "problem" jag kunde tänkas ha. Förutom andningen så lever jag ett lyckligt liv och är väldigt nöjd med allting. Givetvis resulterar denna försvårade andning i lätt ångest. Började fundera på om bruxism kan ha med detta att göra här om dagen.. Jag har haft tandställning tidigare i mitt liv pga fel i käkarna (överbvett etc) och har alltid varit en tandgnisslare till och från. Därutöver kan jag komma på mig själv i vaket tillstånd att pressa tänderna samt att jag alltid är öm i huvudet/käkarna.... Kanske inte har ett dugg med min andning att göra men ändå en tanke... Så med andra ord är dessa mina symptom: Svårt att ta djupa andetag (dock ingen smärta), "strypgrepp" om halsen (som jag är medveten om är ett vanligt psykologiskt påverkat tillstånd, men jag VET att detta inte är mentalt), samt tungt huvud. Jag skulle idag göra vad som helst för att bli av med detta fruktansvärt irriterande och obehagliga tillstånd. Jag är ung och lever ett mycket hälsosamtliv, både när det kommer till diet och träning. Är oerhört tacksam om någon kan ha en minsta idé om vad detta kan vara. Tack på förhand!!!

Jag har likande syptom. Och det vore det väldigt intressant och veta ifall du fått ordnig på ditt problem och ifall du kommit fram till "problemet". Vänliga hälsningar 


Har också liknande symptom.


Jag har liknande problem, haft sedan Januari i år. Men utöver andningsproblemen har jag även fått värk i muskler, främst i ryggen. Annars stämmer allt, ont och låst i ryggen, ibland knakar det till riktigt ordentligt. Men som sagt, jag har en stramande värk i hela ryggen som strålar ut i sidorna med. Till och från hosta, som jag inte vet om den har nåt samband med övriga symptom.
Jag har blivit undersökt på alla möjliga vis, men ingenting hittas och ingen diagnos har jag fått. Finns det flera med liknande symptom, några idéer om vad jag eller vi lider av?


Hej! Jag hade också andningssvårigheter som min astmamedicin inte rådde bot på. Jag fick inte svaret förrän det konstaterades att jag hade järnbrist. Gå och ta ett blodprov som heter ferritin och kolla hur ditt järnförråd i kroppen är. Skalan på provet ligger på 10-150 mikrogram/liter och man ska tydligen ligga runt 50 för att ha tillräckligt. Själv låg jag på 32. Mina andningsbesvär förvann när jag började äta järntabletter ihop med C-vitamin då de bristerna brukar hänga ihop.
Mina andningsproblem var ständiga suckanden, det kändes som jag inte fick luft (för lite syre) fast jag andades, obehagskänsla i bröstet, ont i ryggen mm. Man blir orolig av dessa symptom och det gör att man spänner sig och får ännu svårare att andas och ännu mer ont i ryggen. Ni kan läsa mitt inlägg på forumet som heter "alla kvnnor borde testa sina järndepåer" för mer info.
 
Lycke till och hoppas du snart blir bra!


Min fru har under våren haft astma-liknande besvär.Svårt att få luft vid ansträngning, hoatar slem. Ej KOl. Nu i veckan intagen på sjukhus med provtagning ... misstänkt svulst (cancer ?) bakom bronkerna, undersökning via näsan-luftstrupen-lungorna och provtagning på detta något innanför revbenen. Runt 92 i syrehalt.


Känner igen symtomen när järndepån sjunker. i Sverige räknar man inte med allvaret med järn utan nöjer sig med att ta HB. I Finland och USA bl a tar man allvarligt ppå detta. Kom till akuten med skenande puls. HB = 170 ! Ett tecken på att järnet kan vara för lågt - har lärt mig att för många röda blodkroppar bildas som kompenserar för lågt syreupptag p g a järnbrist.., men läkaren bara konstaterade att jag druckit för litet ! En vecka senare hos företagssköterskan konstaterades att järnnivån var i botten - det brukar ta 4 mån att hämta in med järntabletter, grön järnrik + folsyrerik kost samt allrabäst även BLUTSAFT . Jag hade också symtom som strypkänslor och hög vilopuls samt förhöjt sköldkörtelhomon. !Jag hade antagligen också överansträngt mej på på jobb och privat..( Man säger att det kostar att ta järndepåprov !?)


Det varierar nog minsann i Finland hur läkarna förhåller sig till ferritintester. Jag bor i Finland och skrev tidigare i tråden om mina symptom. Jag berättade åt min läkare om de diskussioner som förts här, och bad att man skulle testa mina ferritinvärden. Men nej, jag hade ju så bra Hb (150 och kvinna), så det fanns det ingen orsak till. Så jag fortsatte må dåligt.
Sedan kom jag till en annan läkare för att jag ville ha mina värden på diverse vitaminer och mineraler kollade. Det här gjorde jag då alltså privat, kostar skjortan men vad gör man när man mår dåligt hela tiden??? Jag hann bara nämna mina symptom med andning och muskelvärk då han föreslog att vi skulle kolla mina ferritinvärden. Mitt serumferritin låg på 16 ug/l så nu äter jag järntabletter och har dessutom beställt ferritintabletter. Hoppas och tror att detta ska hjälpa, jag mår redan bättre efter bara några dagar. Enda nackdelen är att jag mår illa av järnet, men jag ska försöka byta sort.
Tack till er som förde fram problematiken med lågt ferritinvärde, det var något som jag aldrig ens hade hört talas om innan.


Jag vill verkligen veta hur det gått för alla! Har exakt samma problem. Tränar mycket, men får typ aldrig någon luft. Får panik! Kan även ha problem med andningen när jag ligger i soffan. Kör med en andningsgrej som jag har i munnen, som ska hjälpa mig att andas med diafragman, mim sambo tror att jag "andas fel". Snälla, har ni några nya uppdateringar? Jag ska till doktorn på tisdag, andra gången jag söker på vårdcentral för detta, men har gått till tuuuusen olika sjukgymnaster för att jag har en stel bröstrygg, men det är inte den som påverkar andningen, det är något annat, men vad!? :-(


Hur har det gått för alla här i tråden undrar jag med?
Haft jobbigt med andningen en längre tid!
Gjort spirometri, hamnat på akuten pga tryck över bröstet/andningssvårigheter.

Exakt samma som ni ovan!
Har även använt mig av pepp (andningshjälp-grej i plast som lär en andas ”rätt”)


Mina problem börja för ett år sedan. Kunde plötsligt inte andas på rygg, i badet, andnöd för minsta lilla trots jag tränat dagligen i fem år. Behandlades för astma men funka bara marginellt. Blev spontant bättre efter ett halvår men ändå bara från en fjärdedel till hälften av det normala. Dock lagt på mig 20 kg sen jag blev dålig så underlättar ju ej. Men nu kan jag ligga på rygg igen, men försöker jag göra en armhävning kan jag inte andas. Enligt min läkare är min diafragma halvsides förlamad. Så buken trycker på lungan. Läst att i USA kan det opereras, att man lagar/ersätter nerven, men inte hittat något i Sverige


Jag har haft andningsproblem sedan 25 år tillbaka, mer eller mindre. Under några år var det helt borta, men när jag födde min yngsta dotter kom det tillbaka för att stanna. Jag kontrollerar min andning kan man säga. Men nu har ett nytt problem dykt upp, jag känner mig andfådd hela tiden, och trots sömntabletter kan jag inte sova! Precis när jag är på väg att somna gör det ont i bröstet och jag måste dra after luft, detta ger en otrolig ångest och känner att jag måste få sova! Är det någon som känner igen sig??


Jag är en en kille på 25 år och har haft detta problem i ungefär ett år nu. Jag kan tänka mig att det beror på stress. För min del så beror det nog på att jag lever med en hudsjukdom som inte vill gå över. Den heter Perioral Dermatit. Detta skapar en väldigt obehaglig stress, och jag tror att det visar sig i form av andningssvårigheter.
Jag tror att alla kan ha sina egna anledningar till varför andningen blir såhär. Troligtvis har alla en viss stressande faktor som ligger bakom detta. Man känner att man inte får in tillräckligt med luft. Man har svårt att ta djupa andetag och reagerar ofta genom att gäspa, men detta hjälper inte heller.
Jag skulle göra vad som helst för att bli kvitt detta problem. Men om man har en stressande faktor som inte försvinner, så är det väldigt svårt, tror jag.


Jag hade ett liknande problem och något som underlättade min andning som gjorde det lättare att sova är CPAP mask mot andningsbesvär - hjälpmedelsteknik i Malmö hjälpte mig att hitta en mask som passade just mig. Fri utprovning ! KeepOn.se är deras webshop så gå gärna in till butiken de har många tips och produkter som verkligen kan underlätta o vardagen.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons