Forum Kvinnlig hälsa


Forumtråd: Alla kvinnor borde testa sina järndepåer

Jag rekommenderar alla kvinnor i alla åldrar som inte är helt pigga, har konstiga symptom och där det inte går att finna en uppenbar orsak till varför man inte mår bra, att testa sitt järnvärde. Provet heter ferritin och ger svar på hur mycket järn som är lagrat i kroppen. Det har alltså inget med blodvärdet att göra som kan vara bra trots att man har lågt järn.
Efter många år med underliga symptom och en allt mer tilltagande trötthet så bad jag till slut en privatläkare om att testa mitt järnvärde. Enligt andra läkare var jag fullt frisk, men jag mådde ju inte bra. Jag är i övrigt en frisk kvinna med normal vikt. Den "normala" skalan som tillämpas i Sverige ligger på mellan 10-150 mikrogram/l. Efter att ha sökt internet så verkar en gräns gå vid 50 och i USA anses det att man har järnbrist om man ligger under just 50 mikrogram/l.
Det verkar dessutom vara så att det är väldigt individuellt vid vilket värde man får problem. Jag hade ett värde på 32 mikrogram/l och var fullständigt slut med hjärtklappning för minsta lilla ansträngning. Dessutom slog hjärtat dubbelt, en malande oro i kroppen, ständigt kalla händer och fötter, långdragna infektioner, svårt att tänka och koncentrera mig på jobbet och hemma, apatisk, värmevallningar följt av frossa, konstig värk i kroppen, knäna knakade, håret rasade och naglarna var dåliga, mina händer såg ut som hos en 80-årig dam, tandköttsinflammationer som inte en tandsticka i världen kunde rå på. Dessutom trodde jag att jag gått rakt in i klimakteriet med värmevallningar, humörsvängningar, sköra slemhinnor och en obefintlig sexlust.
Jag har nu ätit järntabletter i 3 månader tillsammans med C-vitamin (märke Holistics) och jag har fått mitt liv tillbaka!!! Jag orkar saker jag bara kunde drömma om tidigare och något klimakterie är jag definitivt inte i :). Symptomen har klingat av ett efter ett, och i helgen orkade jag klippa gräset i rask takt och i ett svep utan att bli helt slut efteråt. Jag aspirerar på att komma över 50 mikrogram/l och ska snart gå till doktorn och se hur mycket det har stigit.
Dåliga järnvärden kan ge en mängd otrevliga symptom som kan förväxlas med så många andra problem. Exv utbrändhet och depression kan vara symptom på järnbrist. Då hjälper ju inte lyckopiller!
Så alla medsystrar, be att få kolla era järndepåer!
 
P.S Kom ihåg att kaffe och mjölkprodukter hämmar upptaget av järn. D.S

Tack för tipset! Ska absolut kolla upp detta. Håller på att trappa ned på min antidepressiva medicin anafranil som jag gått på i ca tre år, och har fått tips av många att ta just tillskott av järn och även omega3.


Tack för tipset! Känner igen mig och hade varit helt klart värt att kolla upp det:)


Tack Ingegerd E för ditt inlägg! Har varit dålig sedan början av detta år coh gått genom alla möjliga och omöjliga tester, ingenting har hittats. Min första läkare tyckte att ferritintest var onödigt då jag hade Hb på 150 (och är kvinna). Sedan bytte jag läkare, och det visade sig att mitt ferritinvärde låg på 16 mikrogram/l!!! Äter nu järntabletter och har även beställt ferritin på burk. Ska försöka dra ner på kaffedrickandet om det påverkar negativt. Och hoppas att jag ska slippa alla symptom, mår redan bättre.
Jag bor i Finland, så läkarkåren här verkar nu inte precis bättre insatt i saken - eller varierar det mycket från person till person. Min nuvarande läkare föreslog medsamma att vi skulle testa järndepåerna när jag berättade om mina symptom. 


Hej söndagsbarn! Jag hoppas du mår bättre nu!!
Jag blir nyfiken på ferritinet du har beställt. Var finns det?

Jag har kollat mitt värde och det har gått upp till 72 och jag är mycket piggare nu. Äter fortfarande järntabletter men bara ett par dagar per vecka. På www. Hypotyreos.se så står det att det är bra att komma över 100 för att ha ett tillräckligt stort lager.
Hör gärna av dig hur du mår!


Hej igen!
Jag trodde att det var ferritin jag fick order att beställa, men det visade sig att det var järn det också, jag vet inte varför läkaren ville att jag skulle beställa det. Jag skickar ett privat meddelande åt dej (om jag kommer på hur man gör), hoppas du vill svara mej, jag vill gärna höra mer om hur din resa varit.
/Söndagsbarn


Hej @Ingegerd E !
Tack för ditt inlägg! Så mkt spot on!
Har själv misstänkt mina depåer kan va låga!
För en dryg vecka sedan googlade jag för att kolla om man själv kan kolla blodprov
Werlab är ett net företag där man kan beställa olika prover, efter man betalt går det elektronisk en remiss till närmaste samarbetspartners dom har och som man väljer.. tar prov och får svar ganska snabbt... värt pengarna o inte så dyrt!!
www.werlab.se
Mitt ferritin värde var 27 ! (7-120, enl deras referens .. deras medianvärde var 82,72)
Fick svaret i torsdags , började m järn tillskott i fredags !!
Hb (138) och P - Järn värden var normala!
Så många därute kan kanske sluta upp att vara trötta på att vara trötta!!
Kolla upp era värden
PS läkare gör det inte som rutin ...
Din kropp VET mer än din hjärna om vi vågar lyssna inåt ..

Hur lång tid innan du märkte första förändringen , Ingegerd!?

Ser fram emot hur min kropp tar emot mer järn


Hej!
Vad roligt att du har haft nytta av mitt inlägg! Ja vi kvinnor får ta vår hälsa i våra egna händer om det ska hända något.
Jag kände skillnad redan efter ett par dagar med järntabletter men jag var helt slut och orkade inte kliva ur sängen på morgonen. Minsta rörelse orsakade hjärtklappning och andra obehag. Efter ca tre dagar så klev jag upp på morgonen utan att tänka mig för. Det var lycka!! Efter 8 månader med järntabletter varje dag så hade jag fått upp mitt ferritin till 72. Jag äter järn periodvis nu med men inte varje dag. Kroppen känner på något vis när det är dax att fylla på.
Kom ihåg de viktiga C-vitaminerna ihop med järnet för att mångdubbla upptaget! Jag kör Holistics C-vitamin med bioflavonoider. Tar ca 2-4 kapslar per dag.
Hör gärna av dig hur det går för dig och kom ihåg att det tar tid i början. Det är lätt att bli övermodig när man blir piggare.
Lycka till!
 


Jag har oxå 34 i provet och det ligger på tok för lågt. Vart till läkare och förklarat dina besvär det första som du skrev. Det trodde på utmattning. Jag är ju ingen läkare med det tog prover och läkaren da bara att jag ska äta kost som innehåller järn. Men köpte blutsaft för att kickstarta mig. Har gått och kännt mig låg så länge nuZ orkade häromdagen inte gå till post lådan 50 meter bort och hem igen och var helt slut och anfådf.


Jag har 6 i S-ferritin och fick ferritindropp för tre dagar sedan. Det jag har märkt hittills är att jag somnar fortare och sover djupare. Hur lång tid kan det ta innan jag känner en förbättring vad gäller övriga symtom? Har nog lite ont om tålamod.


Jag har ferritinvärde på 6 och orkar inte mycket. Jobbar halvtid nu men blir alldeles slut och gråtfärdig av minsta lilla. Enormt jobbigt och inser att detta kommer att ta tid.


Hej, även jag har ferritin som varierar mellan 6 och 12. 12 när jag ätit järntabletter varje dag i ca en månad, slutar jag i några dagar/en vecka droppar det till 6 igen. 4 hade jag när det var som värst. Mina symptom: sus i öronen, tar lång tid att somna, sover dåligt och oroligt, lågt blodtryck, hög puls, andfådd, yrsel, gråter ofta, orkeslös och ja brist på lust och energi. Hur kan jag få till att få järninjektion? Kan jag betala själv? Vad kostar det? Snälla snälla rara någon, hjälp, jag är mamma till två fantastiska barn som behöver sin mamma och jag vill så gärna må bättre snart. Dragits med detta i ca ett år nu. Tack snälla för tips och råd! Just det om en möjlig järninjektion.


Hej!
Jag är också tacksam för all input på ämnet! Har mått dåligt en längre tid, trötthet, yrsel, hjärtklappning vid ansträngning, extremt tungt att träna eller återhämta mig efter träning, huvudvärk osv. Var hos läkare för ca en månad sen och fick då veta att ferritinvärdet var 16, referensvärdet 7-120. 16 känns ganska lågt?! Läkaren menade dock att det var helt i sin ordning och inget att lägga någon vikt vid eftersom alla andra värden var bra.

Är dessutom blodgivare och vid senaste lämningen hade jag Hb på 117, precis på gränsen för att få lämna. Tänker dock eftersom både ferritin och hb är lågt så borde det ha effekt på måendet? Läkaren menade att jag bara är stressad och att jag skulle gå ner i arbetstid om jag har ekonomisk möjlighet. Tacksam för alla råd jag kan få!


Hej,
Jag är också blodgivare och fick inte lämna blod för mitt järnvärde var 13. Behöver vara över 20 för att få lämna blod. Blodvärdet behöver vara över 125 så jag är väldigt förvånad att du får lämna blod.
Jag fick järntabletter för 3 månader och när jag har ätit alla (alla måste jag har tagit...) ska jag tillbaka för provtagning. När proverna visar på godkända nivåer får jag lämna blod igen.
Jag är väldigt yr och trött hela tiden, och även huvudvärk ofta. Även sus i öronen.
Så mitt råd till dig är - ät järntabletter och det i minst 3 månader!
Lyssna inte till läkaren som säger att allt ok med dina låga nivåer!


Hejsan,
Angående järninjektion/dropp, så insistera på att få det om inte tabletter hjälper. Jag fick det slutligen och det har varit helt fantastiskt att känna hur orken kommit tillbaka den senaste tiden, och kunna känna att jag inte varit lat utan att mina problem med att orka jobba effektivt och vilja sova och vila så mkt hade sina naturliga orsaker. Hade ferritin på 7 och järn på 4 men hb:t låg precis på gränsen och inte så lågt som jag tidigare haft.

Vårdcentral ville inte ge injektion, verkade mest fokusera på hb-värdet som inte sjunkit tillräckligt enligt dem. Läste på en hel del om att symptomen vid tomma järndepåer och lågt järnvärde kan vara samma, trots att hb inte tydligt visar på ordentlig blodbrist. Eftersom jag har ibs fick jag slutligen järnet intravenöst hos magspecialist, och har nu fått veta att ferritinet stigit till över 200 och järnet från 4 till 23 och hb:t till 136 så inte konstigt att jag känner mig starkare (och gladare).

Misstänkte att vårdcentral inte ville ge pga kostnad (det är dyrt, och tyvärr även för en själv subventionerat, kostar ca 1500 kr på apoteket), men de sa att det var pga risk för biverkningar. Jag fick feber, illamående och yrsel dagarna efter droppet, men känner att det var det helt klart värt med tanke på att jag inte fixar järntabletterna pga magen.

Lycka till alla ni som behöver, och kämpa på!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons