Forum Kvinnlig hälsa


Forumtråd: Sv: Alla kvinnor borde testa sina järndepåer

Tack för tipset! Ska absolut kolla upp detta. Håller på att trappa ned på min antidepressiva medicin anafranil som jag gått på i ca tre år, och har fått tips av många att ta just tillskott av järn och även omega3.

Tack för tipset! Känner igen mig och hade varit helt klart värt att kolla upp det:)


Tack Ingegerd E för ditt inlägg! Har varit dålig sedan början av detta år coh gått genom alla möjliga och omöjliga tester, ingenting har hittats. Min första läkare tyckte att ferritintest var onödigt då jag hade Hb på 150 (och är kvinna). Sedan bytte jag läkare, och det visade sig att mitt ferritinvärde låg på 16 mikrogram/l!!! Äter nu järntabletter och har även beställt ferritin på burk. Ska försöka dra ner på kaffedrickandet om det påverkar negativt. Och hoppas att jag ska slippa alla symptom, mår redan bättre.
Jag bor i Finland, så läkarkåren här verkar nu inte precis bättre insatt i saken - eller varierar det mycket från person till person. Min nuvarande läkare föreslog medsamma att vi skulle testa järndepåerna när jag berättade om mina symptom. 


Hej igen!
Jag trodde att det var ferritin jag fick order att beställa, men det visade sig att det var järn det också, jag vet inte varför läkaren ville att jag skulle beställa det. Jag skickar ett privat meddelande åt dej (om jag kommer på hur man gör), hoppas du vill svara mej, jag vill gärna höra mer om hur din resa varit.
/Söndagsbarn


Hej!
Vad roligt att du har haft nytta av mitt inlägg! Ja vi kvinnor får ta vår hälsa i våra egna händer om det ska hända något.
Jag kände skillnad redan efter ett par dagar med järntabletter men jag var helt slut och orkade inte kliva ur sängen på morgonen. Minsta rörelse orsakade hjärtklappning och andra obehag. Efter ca tre dagar så klev jag upp på morgonen utan att tänka mig för. Det var lycka!! Efter 8 månader med järntabletter varje dag så hade jag fått upp mitt ferritin till 72. Jag äter järn periodvis nu med men inte varje dag. Kroppen känner på något vis när det är dax att fylla på.
Kom ihåg de viktiga C-vitaminerna ihop med järnet för att mångdubbla upptaget! Jag kör Holistics C-vitamin med bioflavonoider. Tar ca 2-4 kapslar per dag.
Hör gärna av dig hur det går för dig och kom ihåg att det tar tid i början. Det är lätt att bli övermodig när man blir piggare.
Lycka till!
 


Jag har oxå 34 i provet och det ligger på tok för lågt. Vart till läkare och förklarat dina besvär det första som du skrev. Det trodde på utmattning. Jag är ju ingen läkare med det tog prover och läkaren da bara att jag ska äta kost som innehåller järn. Men köpte blutsaft för att kickstarta mig. Har gått och kännt mig låg så länge nuZ orkade häromdagen inte gå till post lådan 50 meter bort och hem igen och var helt slut och anfådf.


Jag har ferritinvärde på 6 och orkar inte mycket. Jobbar halvtid nu men blir alldeles slut och gråtfärdig av minsta lilla. Enormt jobbigt och inser att detta kommer att ta tid.


Hej, även jag har ferritin som varierar mellan 6 och 12. 12 när jag ätit järntabletter varje dag i ca en månad, slutar jag i några dagar/en vecka droppar det till 6 igen. 4 hade jag när det var som värst. Mina symptom: sus i öronen, tar lång tid att somna, sover dåligt och oroligt, lågt blodtryck, hög puls, andfådd, yrsel, gråter ofta, orkeslös och ja brist på lust och energi. Hur kan jag få till att få järninjektion? Kan jag betala själv? Vad kostar det? Snälla snälla rara någon, hjälp, jag är mamma till två fantastiska barn som behöver sin mamma och jag vill så gärna må bättre snart. Dragits med detta i ca ett år nu. Tack snälla för tips och råd! Just det om en möjlig järninjektion.


Hej!
Jag är också tacksam för all input på ämnet! Har mått dåligt en längre tid, trötthet, yrsel, hjärtklappning vid ansträngning, extremt tungt att träna eller återhämta mig efter träning, huvudvärk osv. Var hos läkare för ca en månad sen och fick då veta att ferritinvärdet var 16, referensvärdet 7-120. 16 känns ganska lågt?! Läkaren menade dock att det var helt i sin ordning och inget att lägga någon vikt vid eftersom alla andra värden var bra.

Är dessutom blodgivare och vid senaste lämningen hade jag Hb på 117, precis på gränsen för att få lämna. Tänker dock eftersom både ferritin och hb är lågt så borde det ha effekt på måendet? Läkaren menade att jag bara är stressad och att jag skulle gå ner i arbetstid om jag har ekonomisk möjlighet. Tacksam för alla råd jag kan få!


Hej,
Jag är också blodgivare och fick inte lämna blod för mitt järnvärde var 13. Behöver vara över 20 för att få lämna blod. Blodvärdet behöver vara över 125 så jag är väldigt förvånad att du får lämna blod.
Jag fick järntabletter för 3 månader och när jag har ätit alla (alla måste jag har tagit...) ska jag tillbaka för provtagning. När proverna visar på godkända nivåer får jag lämna blod igen.
Jag är väldigt yr och trött hela tiden, och även huvudvärk ofta. Även sus i öronen.
Så mitt råd till dig är - ät järntabletter och det i minst 3 månader!
Lyssna inte till läkaren som säger att allt ok med dina låga nivåer!


Hejsan,
Angående järninjektion/dropp, så insistera på att få det om inte tabletter hjälper. Jag fick det slutligen och det har varit helt fantastiskt att känna hur orken kommit tillbaka den senaste tiden, och kunna känna att jag inte varit lat utan att mina problem med att orka jobba effektivt och vilja sova och vila så mkt hade sina naturliga orsaker. Hade ferritin på 7 och järn på 4 men hb:t låg precis på gränsen och inte så lågt som jag tidigare haft.

Vårdcentral ville inte ge injektion, verkade mest fokusera på hb-värdet som inte sjunkit tillräckligt enligt dem. Läste på en hel del om att symptomen vid tomma järndepåer och lågt järnvärde kan vara samma, trots att hb inte tydligt visar på ordentlig blodbrist. Eftersom jag har ibs fick jag slutligen järnet intravenöst hos magspecialist, och har nu fått veta att ferritinet stigit till över 200 och järnet från 4 till 23 och hb:t till 136 så inte konstigt att jag känner mig starkare (och gladare).

Misstänkte att vårdcentral inte ville ge pga kostnad (det är dyrt, och tyvärr även för en själv subventionerat, kostar ca 1500 kr på apoteket), men de sa att det var pga risk för biverkningar. Jag fick feber, illamående och yrsel dagarna efter droppet, men känner att det var det helt klart värt med tanke på att jag inte fixar järntabletterna pga magen.

Lycka till alla ni som behöver, och kämpa på!


Hej! Jag har haft hjärndimma och overklighetskänslor så gott som konstant sedan vår son föddes för 6 mån sedan. Framförallt en känsla av att hjärnan stängt av och att jag inte riktigt är med. Verkligen obehagligt. Fick veta att mina järndepåer är tomma och fick därför dropp i måndags. Hbt låg på drygt 120 och ferritinet under detektionsgränsen (8). Var idag på akuten o träffade en läkare som sa att man inte alls får några syntom av tomma depåer och att blodvärdet är bra (hade nu ett hb på 140). Känns så jobbigt att liksom behöva börja om på ruta ett. Kan inte låga depåer ge symtom trots att HBT är ok? Sååååå tacksam för svar och input!


Intressant fick brev idag från vårdcentralen där det står att allt är bra. Mitt S-ferritin är på 22 då godkänt står mellan 10-200 . Men har nu inhandlat holistisc Järn o C-vitamin. Frågan är om en av varje räcker per dag?
Jag får se om det blir bättre. Om det blir ska jag hålla en lektion till läkaren på VC ;)
Men konstigt att de inte sprids mer då detta är en gammal tråd, blir det inga nyheter in bland läkarna? Hade nu en ung AT läkare


mitt ferritin värde är 3, mitt hb ligger på 123 just nu. Även THS provsvaren är dåliga
Min läkare säger att vi ska avvakta, jag vet inte vad, jag tål inte järntabletter utan skulle väl behöva intravenöst,som jag fick när mitt hb var 99 inför en canceroperation, fast då vet jag inte vad ferratin värdet var
Jag är jämt trött, har absolut ingen ork, och jag är så trött på att tjat. mycket vanligt med denna trötthet, fatigue som är känd för båda sjukdomarna
kan blutsaft tas? tabletter kräks jag enbart av, det funkar inte, har även fått sprutor tidigare. VAD kan jag göra, jag har ju inget liv, för jag orkar inget, och är trött jämt, tilläggas kan att jag även är benskör


Det här är så jäkla illa! Många läkare vet inte att det går att ha bra hb men känna av dåligt ferritin. Jag stod på mig ordentligt mot en läkare. Han återkom dagen efter när han pratat med sina kollegor och bad om ursäkt för att han hade haft fel.
Sen är det väldigt individuellt för vid vilken ferritinnivå som en börjar få symptom.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons