Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

P-plåster

P-plåster är en form av kombinerad hormonell preventivmetod precis som p-piller. Den innehåller dels gulkroppshormon, gestagen, dels det kvinnliga könshormonet östrogen.


Uppdaterad den: 2016-03-29

P-plåster
Annons

Verkningsmekanismen är densamma som för kombinerade p-piller eller p-ring dvs att ägglossningen förhindras vilket omöjliggör att en befruktning kan ske. Dessutom påverkas sekretet i slidan, livmodern och äggledarna vilket försvårar transporten för spermierna.

Metoden med p-plåster är lika säker som kombinerade p-piller. Dvs färre än 1 av 100 kvinnor, som använder p-plåster under ett år, blir gravida.

Hur används p-plåstret?

P-plåstret sätts var som helst på kroppen, utom på brösten. Ytan där plåstret sätts fast ska vara torr och hårfri. P-plåstret sitter i en vecka och bytes därefter mot ett nytt. Efter 3 veckor görs ett uppehåll under en vecka och man får sin mensliknande blödning. Efter denna vecka börjar man om med ett nytt p-plåster varje vecka. Använda p-plåster får av miljöskäl inte spolas ned i toaletten utan skall läggas bland avfall som bränns.

Annons
Annons

Kan alla använda p-plåster?

Nej, om du har någon ökad risk för t.ex blodpropp skall du inte använda p-plåster eller någon annan kombinerad hormonell metod alls. En barnmorska eller läkare skriver ut p-plåstret på recept efter att ha diskuterat eventuella sjukdomar hos dig eller din familj. Rökning och övervikt kan också vara skäl till att välja andra metoder.

Vilka fördelar finns med p-plåstret?

Eftersom p-plåstret sitter på plats en vecka i taget behöver man inte tänka på sin preventivmetod som man måste om man t.ex tar ett piller varje dag. På det viset är risken för graviditet mindre. En annan fördel är att hormonkoncentrationerna i blodet blir jämna när p-plåstret sitter på plats, vilket brukar medföra lindrigare bieffekter än när man tar ett p-piller varje dag.

Annons
Annons

Vilka nackdelar finns med p-plåster?

En del tycker att det irriterar huden där p-plåstret sitter eller har suttit. Biverkningar som kan förekomma av p-plåster är samma som för andra kombinerade hormonella preventivmetoder t.ex bröstspänningar, oregelbundna blödningar, humörpåverkan.

P-plåster skyddar ej mot sexuellt överförda infektioner. Använd därför alltid kondom också vid tillfälliga sexuella kontakter.

Kan man förskjuta sin mens med plåstret?

Ja det går utmärkt. Det är bara att fortsätta med nya plåster i stället för att göra uppehåll för menstruationen.

Du behöver inte sluta med ditt hormonella preventivmedelanvändande för att blöda. Får du en genombrottsblödning så gör ett uppehåll i fyra dagar, Efter fyra dagar kan du tillsätta hormonerna igen.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.