Tidig behandling för bröstcancer en förutsättning
Intervju | Kvinnlig hälsa

Tidig behandling för bröstcancer en förutsättning

Ju tidigare diagnos, desto bättre förutsättningar för att bli frisk - men bäst är ändå att inte bli sjuk alls. Förebyggande behandlingar skulle kunna göra att många kvinnor i riskzonen slipper drabbas av bröstcancer, menar cancerforskaren Per Hall.


Publicerad den: 2014-12-04
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson

Annons

– Jag vill att vi sätter in behandling redan innan kvinnan kommer till oss med en knöl i bröstet. Vi känner ju redan idag till en mängd olika riskfaktorer för bröstcancer, så varför inte göra något innan tumören upptäcks? säger han.

Per Hall är professor i strålningsepidemiologi vid Karolinska institutet. Under Medicinska riksstämman i Stockholm talar han sig varm för att förebygga bröstcancer och skräddarsy screeningprogram för varje kvinna. På så sätt kan man minska antalet bröstcancerfall och kvinnor som avlider i sjukdomen. Och det behöver inte vara så svårt att hitta kvinnorna i riskzonen.

– Vi vet att bröstcancer kan vara ärftligt, vi vet att livsstilen påverkar och vi vet att kvinnor med mycket körtelvävnad också har en förhöjd risk för att drabbas. Om vi slår ihop de här faktorerna hittar vi snart en grupp kvinnor som har riktigt hög risk och som skulle kunna få behandling i förebyggande syfte och screenas på ett mer effektivt sätt.

Annons
Annons

Det som däremot komplicerar det hela är att den medicin som idag finns för att motverka bröstcancer ger många biverkningar. Exempelvis kan man bli illamående, trött, få hudutslag eller menstruationsliknande blödningar.

– Vi behöver helt enkelt studera det här mera. Vi håller just nu på att dra igång en studie där vi testar lägre doser, för att se om vi kan minska biverkningarna. Givetvis vore det oerhört stort om vi kunde få ner antalet fall av bröstcancer, säger Per Hall.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons