Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Kvinnlig hälsa

Frågor och svar om kvinnlig hälsa 2009

Onsdagen den 11 november medverkade Netdoktors expert Ingemar Joelsson, professor vid Umeå universitet, i Netdoktors Expertchatt. Under 45 minuter besvarade han besökarnas frågor om kvinnlig hälsa. Läs Ingemars svar i chatten nedan.

Uppdaterad den: 2009-11-11
Författare: Ingemar Joelsson, professor, Umeå Universitet, Scientific Communication AB

Annons

M: Har en fråga om riklig blödning. Är en 28-årig kvinna som fött tre barn (05,06,08). Jag har haft oregelbunden menstruation hela tiden & använder inget preventivmedel. Nu är det så att jag fick min mens i början av september & sedan dess har det fortsatt att blöda hela tiden. Ibland mycket, ibland lite & med levrat blod & även brun färg. Nu de 4 senaste dagarna har jag blött MKT och känner flera ggr om dagen hur det "kommer" i bindan. Vad kan detta vara?

Ingemar Joelsson: Den mest troliga orsaken är myom i livmodermuskulaturen (muskelknuta i livmoderväggen). Detta är den helt dominerande orsaken till rikliga mensblödningar och långblödning. Boka tid hos gynekolog!

Du kan läsa mer om myom här »

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Rosaruta: Hej! jag undrar om det är normalt för en tjej/kvinna kring 18-25 års åldern att få svarta hårstrån på hakan, svarta hårstrån på överläppen, samt på bröstet, och runt bröstvårtan? och vad ska man göra åt det om man har det ? inte så vidare kul att börja raka i ansiktet precis, då dom bara blir tjockare, och vaxa är väl inte heller så kul. finns det något receptfritt man kan köpa som kan förebygga?

Ingemar Joelsson: Du bör boka tid för en gynekologisk undersökning. De symtom du beskriver hör i regel ihop med höga värden av androgent hormon. Detta i sin tur är vanligt vid sjukdomen "polycystiskt ovarial-syndrom".

Annons
Annons

Gäst34578: Min dotter som år 16 år har ännu inte fått mens. Hon är normalt utvecklad på alla sätt i övrigt. Hon ska gå till läkare snart hoppas jag. Hennes helsyskon som är 12 fick sin mens nyligen? Vad finns det för olika alternativa förklaringar och behandlingar? /Orolig pappa

Ingemar Joelsson: Detta går inte att svara på utan att veta resultatet av en gynekologisk undersökning samt bestämning av hormonkoncentrationer (östrogent hormon och progesteron) i blodprov.

Almsej: Jag är 43 år och har opererats för några år sedan. Läkarna har tagit bort en äggstock jag känner fortfarande smärta på samma ställe som innan jag blev opererad. Vad kan det vara?

Ingemar Joelsson: Troligen sammanväxningar.

Alind: Har mycket hjärtkärlsjukdom i släkten och har själv för höga kolesterolvärden (äter nu simvastatin) så jag fick inget östrogen utskrivet. Men jag har jättejobbigt med vallningar ca 20 ggr/dygn, vaknar 5-6 ggr/natt och mår urdåligt av detta. Är risken för hjärtkärlsjukdom också mindre med denna nya medicin? vilken hjälp finns?

Ingemar Joelsson: Du måste berätta om din ålder och hur länge du har varit utan östrogen-tillförsel. Östrogenets goda effekt på såväl blod-lipider och på hjärt-kärl-funktionen är åldersberoende.

Gäst1484: Gäller samma svar för Vagifem som Ovesterin? Jag har sedan 5 år tillbaka en cysta på ena äggstocken. Den är ca. 3,5-4 cm beroende på hur man mäter i samband med ultraljudet . 2007 försökte man med titthålstekniken gå in och ta bort den. Detta misslyckades, då jag hade mycket sammanväxningar i buken p.g.a. kejsarsnitt och borttagning av livmodern. Läkaren menade att cystan var ofarlig och att det kunde lett till stomiop. istället. Är det ok att ha den kvar? Svar till 60+.

Ingemar Joelsson: Ja, Ovesterin är svagare än Vagifem. Inget av dessa två lokalt applicerade östrogener har någon inverkan på en ofarlig (benign) ovarialcysta.

Bumsan: Jag har använt Livial i 10 år, har försökt sluta, men då kommer besvären tillbaka. Går på regelbundna kontroller. Måste jag sluta äta Livial? jag är 67 år

Ingemar Joelsson: Nej, du måste absolut inte sluta. Du kan ta det livet ut!

Cyklamen: Det sägs att Vagifem inte är farligt därför att det ges lokalt. Jag förstår inte detta - och min fråga är - varför får man inte cancer just i underlivet där vagifem ges? Det blir ju verkligen koncentrerat på ett ställe. Jag har själv haft bröstcancer och blivit ordinerad Vagifem flera gånger, löst ut det och sedan inte vågat ta det. Jag är 65 år. Min syster är död i underlivscancer.

Ingemar Joelsson: Vad är underlivscancer? Östrogen lokalt har inte någon generell effekt på kroppens vävnader. Vagifem har inte visat sig ge ökad risk för livmoderkroppscancer (vilket östrogen i tablettform ger). Vagifem lokalt ger inte ökad risk för bröstcancer. Du kan lugnt ta Vagifem!

Marilyn: Jag är 58 år. Tog för två månader sedan bort en icke malign ovarialcysta, båda ovarierna + livmodern. Jag tog östrogen för operationen och förmodar att jag bör ta en högre dos nu. Tror att jag behöver östrogen även pga mina ledbesvär. Vilken typ av östrogen är lämplig efter en sådan här operation?

Ingemar Joelsson: Min helt entydiga rekommendation är Progynon, 2 mg, 1 tablett dagligen. Du behöver inte kombinera med något gestagen.

Emmaka86: För 1 ½ år sedan födde jag en son. Jag ammade i 11 mån, och någon månad efter att jag slutade amma så kom min mens tillbaka. Dock har den varit lite underlig. Jag har ordentlig mens en vecka i månaden. Men ca 1 ½ vecka efter avslutad mens får jag som mörkbruna flytningar i en vecka. Va beror det på?

Ingemar Joelsson: Omöjligt att svara på. Du bör undersökas med hormon-tester och eventuellt också skrapning av livmoderslemhinnan (diagnostisk abrasio).

Betty_B: Jag undrar vad du tänker om den senare tidens intresse för immunologisk problematik hos kvinnor som har svårt att bli gravida och/eller genomlider upprepade missfall? Vad tänker du i så fall om den oerhörda bristen på forskning på området? Vad anser du om behandlingar med exempelvis Prednisolon för att ta ner ett överdrivet aggressivt immunförsvar? Tacksam för svar från en som överlevt på tok för många missfall och är desperat efter hjälp.

Ingemar Joelsson: Jag upplever inte att det är en "oerhörd brist på forskning" kring detta problem. Men det är oerhört svårt att omsätta forskningsresultat i praktiskt användbara regimer eller behandlingsmetoder. Det finns i princip tre mycket duktiga fertilitetskliniker i landet. Du bör stå i konstant kontakt med någon av dem.

Gäst80541: Undrar vad dessa nya effektiva och ofarliga östrogenmedicinerna heter? Jag har inte hört talas om dessa. Slutade med min "gamla " hormonbehandling för cirka 2 år sedan.

Ingemar Joelsson: Det jag menar i mitt uttalande är att"larmrapporterna baserar sig på användning av det "gamla, halvsyntetiska östrogenet", som innehöll eqviliner från sto-urin i kombination med den första generationens gestagener. Vi har i Sverige helt andra preparat till förfogande, t.ex. helsyntetiskt estradiol, som kemiskt och biologiskt är identiskt med det kroppsegna 17-beta-estradiolet. Detta kan i dag kombineras med den "fjärde generationens gestagen" drospirenon. Trots att detta finns i dag är kvinnor skrämda av larmrapporter som beskriver risker med helt andra, gammalmodiga terapi-regimer.

Gäst44051: Jag är 66 år och har använt Ovesterin Vaginalcreme i ungefär 20 år. En gynekolog sade, när jag började, att jag med fördel kunde använda det livet ut. Stämmer det verkligen? Det har konstaterats, att jag tyvärr har lichen sclerosus i underlivet, och jag har även haft svamp. Nu har jag sprickor i ändtarmen också och använder Dactacort. Svampinfektionen har försvunnit, så varför ska jag då använda Daktacort. Vågar jag fortsätta med Ovesterinet, och kan lichen uppstå av samlagsbakterier?

Ingemar Joelsson: Orsaken till lichen sclerosus är fortfarande okänd, men upprepade gynekologiska infektioner kan spela roll. Under perioder när du inte har svamp behöver du naturligtvis inte svampmedicin. Ovesterin (eller Vagifem) är viktigt för att hålla slemhinnorna i slida och urinröret friska. Kan användas livet ut.

 

Mimosamor: Jag har ätit medicinen Tramadol för min värk i ett par års tid och det funkar bra. Men nu börjar klimakteriet göra sej påmint i form av vallningar och utebliven mens. Hur skulle min värkmedicin fungera ihop med östrogen? Är naturpreparat bättre? Jag är för övrigt en frisk 50-åring.

Ingemar Joelsson: Det finns inga beskrivna negativa interaktioner mellan östrogen-gestagen-kombination och Tramadol. Det går inte att säga att naturbaserade preparat vore bättre.

Saffran33: Jag är 40 år gammal och sedan 2 år tillbaka har mina smärtor vid mens förvärrats. Första dagen har jag kraftiga men "vanliga" menssmärtor. Andra dagen försvinner dessa och jag får ont längre upp i magen. Smärtorna känns som knivar och jag blir väldigt svullen i buken och det räcker att någon nuddar min mage så får jag otrolig smärta. Åkte in akut vid min senaste mens men efter alla möjliga prover hittade de inget. Kan detta vara endometrios?

Ingemar Joelsson: Det kan mycket väl vara endometrios. Laparoscopi bör göras!

Dulcamara: Hur är det med risken för hjärtinfarkt och östrogen? Tidigare i år kom larmrapporter om att tvärtom mot vad man antagit ÖKAR östrogen i klimakteriet risken för hjärtinfarkt. Är detta också vederlagt nu?

Ingemar Joelsson: Det kvinnnliga östrogenet 17-beta östradiol minskar risk för hjärt-kärlsjukdom. Det gör också syntetiskt estradiol (t.ex. i Progynon) förutsatt att man börjar tillföra det kring menopausåldern. Om man är utan östrogen från menopaus til några år över 60 och sedan börjar med östrogentillförsel har östrogenet inte längre den gynnsamma effekten på hjärta och kärl. Då har en studie visat en ökad risk för hjärtinfarkt.

Sollans: Detta är kanske ingen direkt fråga men jag skulle vilja ha din åsikt. Jag är 69 år och har tagit östrogen i drygt 15 år. Först började jag med Kliogest men har på senare år gått över till cliovelle. Har regelbunden kontakt med min gynekolog, hon råder mig ibland att sluta med östrogen men tycker att jag själv ska bestämma. Jag har försökt sluta flera gånger men mår då inte alls bra, vilket jag gör när jag tar östrogen. Min kropp håller sej ung m.m.

Ingemar Joelsson: Det är inget fel att fortsätta med den östrogen-gestagen-kombination som du trivs med. Det finns inte några kliniska studier på långtids-bruk av just kombinationen i Cliovelle. Det är klar att det är du som bestämmer!

Scrapit: Hejsan! Jag har sjukdomen Morbus dercum och har under senare tid fått konstig smak i munnen. Är törstig jämt och när jag dricker vatten smakar det metall i munnen. Har högt blodtryck och ständiga smärtor i ben och fötter som jag tar smärtstillande mot. Äter Levaxin också. Vad är fel? Njurarna?

Ingemar Joelsson: Att beskriva bakgrund och symtom vid Morbus dercum skulle föra alltför långt för denna session. Diagnosen är synnerligen ovanlig. Du får gärna ta kontakt för diskussion vid ett annat tillfälle.

Kommentar från Netdoktors redaktion: I detta fall hänvisar vi till vår kostnadsfria tjänst Fråga Doktorn, som du hittar här: http://www.netdoktor.se/?_PageId=4&Tab=Questions /Redaktionen

Linnsan: Jag har en fråga om minipiller. Jag har ätit cerazette i 6 år nu, och jag har aldrig mens pga den. Jag börjar bli lite orolig att utebliven mens så länge skadar kroppen på nåt sätt? Skulle vilja veta om det är bra att göra paus lite då och då från tabletterna så allt kommer igång som vanligt igen i kroppen, eller är det ingen fara? sen undrar jag också, om man tar tabletterna lite halvt oregelbundet, kan sånt leda till att man "ställer till" hela systemet och blir steril eller så?

Ingemar Joelsson: Nej det är inte farligt eller skadligt att fortsätta med minipiller under den period du önskar skydda dig mot graviditet. Men du skall definitivt inte ta tabletterna "oregelbundet". Du blir naturligtvis inte "steril" av att slarva men du har inte längre något fullgott skydd.

Safija: Jag är en kvinna på 40 år. Kan det vara så att jag börjar komma i klimakteriet? Börjar mer och mer känna utav vissa symtom som humörsvängningar blir ofta väldigt frusen samt får värmevallningar strax innan mensen kommer, svettas en del också.

Ingemar Joelsson: Ja, klimakterieliknande symtom börjar relativt ofta vid 40-45 års ålder. Du bör diskutera med din läkare (gynekolog) om det lämpliga att börja med hormon-substitution eller om det räcker med något av de väldokumenterade alternativa medlen (växtbaserade naturläkemedel).

Sotis 5: Jag är 53 år och har besvärligt med klimakteriet, då min syster haft bröstcancer verkar det som att det inte finns så mycket hjälp att få. Jag har kraftiga humörsvängningar, viktuppgång och svårigheter att ställa in rätt dos av Levaxin som aldrig varit nåt problem förut. Har heller ingen sexlust, börjat sova i soffan i ett annat rum. Blir snart skilsmässa. Vad kan jag göra? Hjälp!

Ingemar Joelsson: Naturläkemedlet Remifemin är ett mycket väldokumenterat medel mot klimakteriebesvär. De verksamma substanserna är triterpener, det vill säga Remifemin, är inte ett växt-östrogen. Medlet ger ingen förtjockning av livmoderslemhinnan och har ingen negativ inverkan på bröstets vävnad, det vill säga ger ingen ökad risk för bröstcancer. Finns på apotek (mot recept eller receptfritt) samt i hälsokostbutikerna.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons