Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Kvinnlig hälsa

Frågor och svar om amning


Publicerad den: 2009-07-23
Författare: Sofia Zwedberg

Annons

Torsdagen den 24 juli svarade barnmorskan Sofia Zwedberg på besökarnas frågor om amning. Läs hennes svar nedan.

 

Gäst1701: Jag ammar fortfarande min nio månader gamla dotter, kan jag ändå bli gravid nu?

Sofia Zwedberg: Ja, om du fått tillbaka en regelbunden mens så kan du det. Att använda amning som preventivmedel är okej upp till sex månader.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Gäst41890: Jag är jätteledsen angående min son. Han vill inte amma! är det något fel på mig eller gör jag något fel?

Sofia Zwedberg:
Det är svårt att förstå varför han inte vill amma med så lite information. Vill du amma så kan du vända dig till en amningsmottagning för råd och stöd.

Annons
Annons

Gäst41890: Kan du ge några konkreta enkla råd man ska tänka på inför sitt första barn, när man ska amma? Vi väntar barn i augusti och känner oss väldigt novisa.

Sofia Zwedberg: Det bästa är att amma på alla signaler från barnet - man kan inte amma för ofta i början. Barnet har alltid ett gott skäl till varför det vill amma och lättast blir det om man följer barnet.

Mariana:  Jag har en fråga som jag hoppas du kan hjälpa mig att få svar på. Det är nämligen så att jag har lite övervikt och ska i ärlighetens namn inte säga att jag äter så supernyttigt alltid. jag försöker men ibland faller jag dit att äta typ skräpmat. Jag har en son på tre månader som jag ammar och undrar nu: hur påverkar min kost min bröstmjölk, och därmed också det som min son får i sig? finns det en risk att han får i sig för mycket fett tex?

Sofia Zwedberg: Du kan i princip äta vad du vill och bröstmjölken kommer ändå att vara alldeles utmärkt för ditt barn, däremot så kan du ju själv få svårare att gå ner i vikt om det är det som du vill.

Gäst47218: Jag blev sjuk i samband med min förlossning, vilket gjorde att min mjölkproduktion avstannade. Jag är jätteledsen för detta eftersom jag verkligen ville amma, men allra mest ledsen blir jag av omgivningen blickar när jag inte ammar utan ger min son ersättning. Varför ses som en sämre mamma för att jag inte KAN amma?

Sofia Zwedberg: Visst är det sorgligt! Man är en lika bra mamma oavsett om man ammar eller ej bara man ger sitt barn tid, närhet och mycket kärlek.

Gäst43468:  Hur länge skulle du säga att det är lämpligt att amma sitt barn?

Sofia Zwedberg: Så länge både mor och barn vill. Det är bra om man kan amma åtinstone de första sex månaderna.

Lilla L: När jag var i tonåren så bantade jag ständigt och led under några år av anorexi. Kommer jag att ha svårare eller inte kunna få barn pga detta?

Sofia Zwedberg: Har du en normal mens idag och fått tillbaka dina ägglossningar ska du kunna få barn som andra kvinnor

Gäst36989: Min snart ettåriga son vill "tutta" hela tiden. Jag tycker såklart att det är mysigt att amma, men det börjar bli lite jobbigt att amma hela tiden, jag hinner inte med något annat. Har du några tips på vad jag ska göra?

Sofia Zwedberg: Du kan försöka att bestämma när och hur ofta du själv tycker att det är ok och därefter försöka bli tydlig med hur du vill ha det. Försök att samtidigt göra andra roliga saker tillsammans så amningen inte är ett sätt att bara få din uppmärksamhet.

Tjockisen: Är det farligt att långsamt försöka gå ner i vikt när man ammar? Jag drog på mig en del extrakilon under graviditeten och vill gärna försöka bli av med dessa genom att motionera och äta nyttig mat, men jag har läst att man frigör farliga tungmetaller när man bantar och att dessa kan gå över till barnet om man ammar. Stämmer det?

Sofia Zwedberg: Man bör inte hårdbanta då man ammar av den anledning du själv säger. De flesta går ner i vikt om de fortsätter att amma efter att barnet blivit fyra månader. Så vill du gå ner i vikt - amma länge.

Gäst43468: Jag fick för lite knappt en månad sedan mitt första barn vilket ju är fantastiskt roligt och spännande men samtidigt är det ju också lite skrämmande. Jag har dock en liten fundering. Det är nämligen så att min dotter inte riktigt vill äta, hon ger tecken på att vara hungrig, men hon vill inte ta mitt bröst. Har du något tips på vad jag kan göra? Jag försöker inte få detta att påverka mig i allt för hög grad men samtidigt är det lite pinsamt att mitt eget barn inte vill ta bröstet. tack!

Sofia Zwedberg: I bland kan det vara svårt att få barnen att ta bröstet om man matat dem med nappflaska. Det bäste du kan göra är att be en amningsmottagning om hjälp om du vill amma ditt barn.

Gäst41890: Jag är fyra månaders gravid, 27 år gammal. Jag undrar bara om du vet om man kan undvika att få bristningar? Det skulle inte vara hela världen ifall jag fick det, men samtidigt vore det skönt att slippa.

Sofia Zwedberg: Om man får bristningar eller inte beror till stor del på den hudtyp man har och det kan man inte riktigt själv påverka.

Sara och Jens: Jag och min kille försöker få barn (vi är båda 31 år), utan att för den skull pricka in ägglossningen med tester och liknande. Hittills har vi inte känt oss särskilt stressade av vår ålder (många av våra vänner har blivit gravida efter 35), men när vi läste intervjun med dig här på Netdoktor blev vi både stressad och ledsen. Är vi alltså redan för gamla enligt dig?

Sofia Zwedberg: Absolut inte! Många är betydligt äldre än så. Lycka till!

Gäst41890: Är det på något sätt skadligt att amma sitt barn upp till tre års ålder? Jag har ammat samtliga av mina tre barn så länge, men jag får starka reaktioner runt omkring mig att det inte riktigt är okej. vad tycker du om det här?

Sofia Zwedberg: Det är absolut inte skadligt. Antagligen biologiskt naturligt att amma fram till 3 års åldern

Goli: Hur stor chans är det att jag kan amma efter att år 1995 bröstreducerat mig, finns det någon chans alls eller ska man försöka att amma?

Sofia Zwedberg: Du har jättegoda möjligheter att amma. Amma behöver ju inte heller innebära att du ammar enbart. Upptäcker man att det inte räcker helt och hållet så kan du ja ta hjälp av tillägg till en viss del.

Gäst70973: Sedan jag fick barn för två månader sedan har jag rasat i vikt, trots att jag äter så fort jag kommer åt. Jag är lång och har alltid varit smal, men inte så här smal. Kan min viktnedgång bero på att mitt älskade barn suger all näring ur kroppen på mig?

Sofia Zwedberg: En del kvinnor kan ha svårt att hålla vikten då de ammar. Ät så vettig mat som du kan och snåla inte på något.

Karl_725: Jag och min tjej väntar nu vårt första barn. Jag är 32 år gammal och känner mig både exalterad men också lite rädd inför detta. Hur kan jag som mannen i förhållandet förbereda mig på bästa sätt inför det som väntar oss? Är det tex något särskilt jag bör ha i åtanke? Barnet är beräknat att komma i början av november.

Sofia Zwedberg: Det bästa ni kan göra är att ni talar mycket om den tid som ni har framför er som föräldrar. Vad är viktigt i ert förhållande som blivande föräldrar?

AnnL: Hur fort går den mat jag äter/dricker ut i mjölken? Kan jag dricka något glas vin på fredagskvällen och amma mitt barn på lördagsmorgonen?

Sofia Zwedberg: Det du äter kommer ut i mjölken lika snabbt som det kommer ut i blodet. Du kan dricka ett glas vin och amma bara efter ett par timmar.

Gäst41890: Jag är en aktiv kvinna som just fått mitt andra barn. Något jag tycker är lite märkligt är att det verkar vara så pass många som tycker det är jobbigt när man ammar på offentliga platser. Är detta störande på något sätt anser du? Hur kan jag komma runt den känslan jag får att folk tycker att det är jobbigt.

Sofia Zwedberg: Jag tycker inte att det är stötande men du kan ju ta hänsyn till din omgivning och göra det diskret. Det syns oftast inte alls om man drar upp tröjan och lägger barnet till bröstet. Så tänk lite på vad du sätter på dig för kläder.

Gäst59322: Jag vet att det här är en väldigt konventionell fråga som knappt anses okej att fråga men jag ställer den ändå. Hur allvarligt (dåligt) är det att ta ett glas vin eller två under sin graviditet? Hur påverkar det barnet? Och sen när man har fått barnet. Är det okej att ta ett glas vin under den tid då man ammar? Vad kan hända?

Sofia Zwedberg: Under graviditeten ska du absolut inte dricka alkohol då det kommer direkt till fostret/barnet. När du senare ska amma kan man dock ta ett glas vin om man vill i speciella stunder. Barnet kan reagera på att du luktar och beter dig annorlunda men mjölken kommer inte att innehålla så mycket alkohol.

Gäst41890: Jag ammar min dotter men har väldigt ont i mina bröst, och ibland är det lite sårigt runt bröstvårtorna. har du någon aning om vad detta beror på? bör jag uppsöka läkare?

Sofia Zwedberg: Har du sår som inte läker kan du kontakta en amningsmottagning för att dels utreda om du har fått någon bakterie eller om barnet bara har ett för nätt tag om bröstet

Gäst29884: Jag bor i England där amningsfrekvensen är väldigt låg jämfört med i Sverige. Jag har engagerat mig som amningsstödperson, och jobbar med min lokala barnmorskemottagning. Vad jag förstår var amningsfrekvensen mycket lägre i Sverige för 30 år sedan. Hur lyckades man höja den och har du några råd för hur vi ska jobba i England för att höja den?

Sofia Zwedberg: I Sverige fick organisationen amningshjälpen ganska stort inflytande också i sjukvården för att sprida riktiga och väl underbyggda kunskaper om amning. WHO och UNICEF baby Friendly hospital bestämde man också om på regeringsnivå att alla svenska sjukhus skulle delta i och det gav oss många fördelar

Sofia_78: Jag och min man väntar nu vårt första barn. Jag är dock väldigt aktiv och har ett ganska späckat schema och jag har inte tänkt vara hemma det första halvåret utan vi går som i skift jag och min man. till min fråga så: kan jag själv välja att inte amma eller kommer min bröst formligen "explodera" då? är det dåligt för barnet om man ger ersättningen istället för vanlig bröstmjölk?

Sofia Zwedberg: Bröstmjölk är bättre ur många synpunkter för barnet både innehållsmässigt men också genom att man ammar då barnet blir upptaget och hållen i av samma person och på samma vis varje gång det vill ha mat - det ger en närhet till barnet som man kan sakna i efterförloppet om man valt bort det. Dina bröst kommer dock inte att explodera.

Gäst96196: Om jag önskar, kan jag få tabletter som stoppar mjölkproduktionen direkt på BB?

Sofia Zwedberg: ja, det kan du få om du säger till att du inte önskar amma.

Orolig: Innebär stor viktökning risker för barn som ammas? Barnet vägde 4,5 kg vid födseln och väger vid 3 månaders ålder drygt 8 kg.

Sofia Zwedberg: Bröstmjölk är mycket lättsmält och innehåller inget fett som man i vuxen ålder blir tjock av. Ammar du enbart behöver du inte oroa dig över vikten, då springer barnet av sig det sedan.

Gäst29661: Är det farligt att få mjölkstockning, och varför får man det?

Sofia Zwedberg: Mjölkstockning är inte farligt, det går oftast över av sig självt om man bara fortsätter att amma. Man akn få det om det kommer mjölk utanför mjölksystemet tex om brösten blir för överfulla under en längre stund.

Gäst41890: Är det något särskilt man bör tänka på inför man får sitt barn? allt från vad jag bör äta till hur jag och min kille visar vår kärlek på bästa sätt? känner mig väldigt orolig faktiskt. ska ha vårt första barn i september.

Sofia Zwedberg: Det enda du behöver tänka på är att vara nära ditt barn, gärna hud mot hud de första dagarna. Då kommer du att upptäcka vad just ditt barn gillar.

Zandros tjej: När jag fick mitt första barn kom jag i kontakt en amningsgrupp som skulle stödja mig som nybliven mamma när det gällde amningen. Jag tyckte det var ett bra initiativ, men däremot reagerade jag på att flera i amningsgruppen var närmast "besatta" av att amma och gjorde det fortfarande med sina barn som var i fyraårsåldern (ett barn var 6 år). Rekommenderar du så lång amningsperiod? Jag tyckte nästan det var lite äckligt när de stora barnen drog upp mammornas tröjor och började snutta.

Sofia Zwedberg: Jag har ingen åsikt om hur länge man ammar. Antagligen är det ursprungligt naturligt i 3 till 4 år.


Jenny:
Jag och min kille väntar nu vårt andra barn. Vi har en dotter på 1 år och 6 månader sedan tidigare och väntar nu alltså vårt andra. Jag älskar att vara mamma och allt vad det innebär, det enda som jag tycker är lite jobbigt är hur kroppen förändras efter man fått barn. Min mage är inte lika fast och mina bröst är inte det de brukade vara. Kan jag göra något för att undvika "hängbröst" i framtiden? Hjälper det att inte amma och istället ge barnet ersättning?

Sofia Zwedberg: Brösten förändras av graviditeten så det blir ingen skillnad om du ammar eller ej. Däremot så brukar kvinnor som ammat flera barn få något större bröst än tidigare.

Gäst38649: Det är många som väljer att använda mjölkersättning istället för att amma, med anledningen att de inte har tillräckligt med mjölk. Är det verkligen så att man inte har tillräckligt med mjölk eller är det mer att stress oro, jobbig förlossningsupplevelse etc, påverkar mjölktillförseln och inte för att de fysikst sett inte kan producera mjölk.

Sofia Zwedberg: Ja, enkelt kan man säga att det är busenkelt att producera mjölk det svåra är att få ut den. Om man är spänd och orolig kan det vara svårt att få utdrivningsreflexen att fungera och tas ingen mjölk ut så bildas ingen ny.

Jenny: Varför råder "amningshyseri" i Sverige, men inte i andra länder? I exempelvis USA är kvinnan inte hemma från jobbet mer än någon månad efter födseln och kan liksom inte amma ett halvår, ett år.

Sofia Zwedberg: I Sverige har vi en bra föräldraförsäkring som vi ska vara glada för, den ger oss möjlighet att vara tillsammans med vår baby oavsett om man ammar eller ej. Amning har många hälsofördelar och ger barnet närhet och trygghet och det är något som man från WHO och UNICEF:s håll försöker förmå kvinnor att göra i hela världen. Just i USA vet man att amning är hälsosamt och där förekommer att man hyr sig en amma om man inte själv vill amma, det kan jag tycka är amningshysteri.

Gäst3654: Jag läste så sent som igår att amning inte alls skyddar mot sjukdomar och liknande, som man trott tidigare. Vad säger du om dessa nya rön?

Sofia Zwedberg: Vet inte var du har läst detta... Amning skyddar i stor utsträckning mot infektioner och autoimmuna sjukdomar det har många studier visat.

Gäst41267: När jag ammar min son är det som att han inte får i sig tillräckligt med mat. Något jag har reflekterat över är att min bröstvårta brukar vara aningens platt när jag ammat, kan det ha något med saken att göra? Gör jag fel på något sätt?

Sofia Zwedberg: Ja, om bröstvårtan är platt efter avslutad amning så kan det betyda att barnet klämmer av mjölken och får i sig mindre under amningen. Försök att få barnet att ta ett större tag.

Almelina: Hej Sofia! Mina barn blev väldigt tjocka när jag ammade - se första veckorna gick de upp mellan 4-500 g. Tyckte de åt lika ofta och länge som alla andra barn. Vad jag sen förstått hade jag nog kraftigare utdrivningsreflex och mer mjölk än andra - det stack som tusen nålar i brösten länge och barnen hann ibland inte svälja. Har väninnor som aldrig haft den känslan i brösten. Det jag undrar är - kan urdrivningsreflexen vara ett tecken på mycket mjölk och hur mycket kan det skilja sig i fetthalt?

Sofia Zwedberg: En del kvinnor känner sin utdrivningsreflex och andra inte. Fetthalten har med mängden mjölk som man producerar att göra. Har man lite mjölk i bröstet så är den fetare än om man har mycket. Fetthalten hos en och samma kvinna skiljer sig alltså också åt hela tiden.

Gäst38: Vilken amningsposition rekommenderar du för amning?

Sofia Zwedberg: Den som mamma och barn gillar mest. Det enda som är viktigt är att barnet kommer tätt och nära och kan få ett stort tag om bröstet

Gäst75957: Jag och min man har valt att inte amma eftersom vi vill kunna dela på ansvar och närhet från början genom att båda kan flaskmata. Vi har stött på många negativa tankar kring detta och undrar om vi gör fel? Skadar vi vårt barn genom att ge ersättning?

Sofia Zwedberg: Bröstmjölk är bättre än ersättning även om ersättningen inte är en dålig produkt. Jag tycker att ni ska fundera över för vems skull ni beslutat att göra så här. Barnet är nöjd och glad om du som mamma ammar vilket inte betyder att pappa inte är viktig. Han är minst lika viktig och kan göra allt annat och därmed också umgås med babyn lika mycket även om det är du som ammar.

Dorleen349: Jag har precis fått mitt andra barn. Har en son sedan två år tillbaka och har nu fått en dotter. Nu har jag dock upptäckt att min son blir väldigt avundsjuk och kräver mycket uppmärksamhet när jag är med min nyfödda dotter, inte minst när jag ger henne mat. Har du några tips på hur ja kan tackla detta? Hur ska jag ge min son uppmärksamhet, närhet och kärlek när jag samtidigt är så bunden till min lilla flicka?

Sofia Zwedberg: Du får pröva dig fram. Ett sätt kan vara att läsa en saga samtidigt som du ammar man kan också sätta sig ner på golvet tillsammans med det större syskonet.


Annons