Bett och stick - en typisk sommarplåga
Undersökning | Kvinnlig hälsa

Bett och stick - en typisk sommarplåga

Säsongen för olika typer av insektsbett och stick är igång. Många insektsbett kan ge en eller flera kliande, röda utslag. Ibland är de även smärtsamma. Risken att bli stucken i sommar är stor – ta därför med dig doktorn på semestern och få snabb hjälp av läkare när du behöver! 


Min Doktor
Innehållet är framtaget av: Min Doktor

Inte sällan är man osäker på vilken insekt man blivit stucken av, om den kan orsaka en infektion och behöver behandlas eller om den helt enkelt är ofarlig. De allra flesta insekter trivs i sol och värme, fästingen är en sådan.

Fästingsäsongen startar i april och pågår till november

Sommaren är den tiden på året där de allra flesta blir bitna av fästingar. Bett som kan leda till både borrelia och TBE.

Ladda ned appen Min Doktor

– Risken att bli biten av en fästing som bär på smitta och sedan bli sjuk är relativt liten, men skulle du smittas kan både borrelia och TBE vara besvärliga och i vissa fall allvarliga. Men för den som blir biten av en fästing är det viktigt att man tar bort fästingen från kroppen så snabbt som möjligt. Risken för att få i sig smittämnen ökar ju längre fästingen får sitta kvar, säger Christian Areskoug, läkare på Min Doktor.

min doktor ladda ned vardcentral2

Har du blivit biten och har symtom som oroar dig? Kontakta Min Doktor för snabb vård, råd och vid behov medicin utskriven av en legitimerad läkare - direkt i mobilen.

TBE är lömskt då det inte behöver ge några symtom från bettstället, säger Christian och tillägger att det dessutom inte finns någon bra behandling mot virussjukdomen. Rör man sig mycket i naturen där TBE förekommer bör man vara vaccinerad.

– Borrelia ger ett karakteristiskt utslag runt bettet som första symtom. Det kommer inte direkt utan dyker ofta upp efter en knapp vecka. Ibland vet man inte ens att man blivit fästingbiten. Om en läkare ser utslaget kan ofta borreliadiagnosen ställas genom det typiska utslaget utan vidare utredning, förklarar Christian.

Det finns flera sjukdomar som kan spridas via fästingar. De vanligaste förekommande är just borrelia och TBE, som även kallas fästingburen hjärninflammation. Årligen insjuknar minst 10 000 personer i Sverige i borreliainfektion.

Min Doktor – tillgänglig dygnet runt

Misstänker du att du eller ditt barn blivit smittad av Borrelia eller fått andra hudutslag kan du kontakta en läkare direkt genom appen Min Doktor. Genom att fylla i din hälsoprofil, information om dina besvär och skicka in bilder, tagna med din mobilkamera, får du enkelt tillgång till läkarkonsultation. Min Doktors läkare kan ställa diagnos och skriva ut eventuell behandling.

Min Doktor har öppet dygnet runt och dessutom gratis för barn och ungdomar under 20 år. Mer information hittar du på MinDoktor.se

 


Annons
Annons
Annons
Annons