Fettsugning

Fettsugning, eller liposkulptur, görs för att ta bort lokaliserade fettansamlingar och för att förändra kroppsformen. Det är ingen lämplig metod för att gå ned i vikt, utan fungerar bäst på lokal fetma.

20130213104055
Uppdaterad den: 2011-05-02
Författare: Gabriella Sellman, specialist i plastikkirurgi, Plastikkirurgguppen

Annons

I princip alla kroppsområden med ytligt fettöverskott, som kvarstår trots försök med livsstilsförändringar (som en välbalanserad kost och fysisk aktivitet), kan fettsugas, till exempel haka, överarmar, mage, höfter, lår, knän, rygg, vader och venusberg. Vid en fettsugning försvinner fettcellerna för alltid, de återbildas inte. Fettsugning har funnits sedan mitten av 1980-talet och är, internationellt sett, den vanligaste kosmetiska operationen både bland män och kvinnor.

Kirurgiska metoder

En fettsugning görs vanligen genom att saltlösning med tillsats av lokalbedövningsmedel och kärlsammandragande medel sprutas in i området som ska fettsugas. Därefter används smala kanyler för att fettsuga hela det planerade området så jämnt som möjligt och från flera olika riktningar via små hål i huden.

Vanligtvis används en vakuumassisterad sug. Tidigare användes ultraljud för att smälta ner fettcellerna innan de sögs ut, men det används mycket sällan idag. Istället används ibland ett komplement av koksaltlösning under tryck, som sprutas in i samband med att fettet sugs ut, eller ultraljudsvågor för att förstärka effekten ytterligare. Det finns också system på marknaden för att tillvarata det utsugna fettet direkt och kunna spruta in det på någon annan plats på kroppen för fettransplantation.

Annons
Annons

Genomförande

Operationen sker oftast i narkos, endast små områden kan fettsugas i lokalbedövning. Det tar mellan trettio minuter och tre timmar. Vid större fettsugningar övernattar patienten en natt, vid mindre fettsugningar går det bra att åka hem samma dag.

Varje snitt är cirka en halv centimeter långt och snitten sys ihop med en tunn tråd. Det finns olika uppfattningar om hur mycket som kan fettsugas vid ett operationstillfälle för att inte påverka patientens vätskebalans eller blodvärde maximalt fem procent av kroppsvikten eller maximalt tre och en halv liter fett hos en normalviktig kvinna är en vanlig uppfattning.

Efterförlopp

Efter operationen behandlas de patienter som gjort en större fettsugning med proppförebyggande medicin. Antibiotika efter operationen brukar inte vara nödvändigt. Stygnen tas bort en till två veckor efter operationen. Svullnad och blåmärken brukar finnas kvar i minst tre till fyra veckor efter fettsugningen. Smärtan är för de flesta mycket måttlig och uppfattas ofta som ömhet liknande träningsvärk.

Annons
Annons

En stadig gördel ska bäras dygnet runt i två till tre veckor efter operation och därefter ytterligare tre veckor dagtid för att förhindra svullnad och för att få huden att dra ihop sig och anpassa sig till den nya kroppsformen. 

Det är viktigt att vara uppe och röra sig, men utan att träna. Träning kan återupptas efter tre till fem veckor, beroende på omfattningen av fettsugningen. De flesta kan börja arbeta igen veckan efter operationen.

Risker och komplikationer

Blödningar och infektioner är mycket ovanliga komplikationer i samband med fettsugning. Ofta ges en dos antibiotika just före operationen, men ingen antibiotika efteråt.

Den vanligaste komplikationen är ojämnheter i huden som till en del försvinner spontant eller med hjälp av massage. Alternativt kan ojämnheterna korrigeras efter sex månader med en kompletterande fettsugning eller fettransplantation. 

Om huden inte är tillräckligt elastisk kan ett hudöverskott uppstå vilket kan behöva skäras bort.Den allvarligaste komplikationen är blodproppar. Risken ökar med stigande ålder, övervikt, rökning och en lång operationstid samt är beroende av hur lång tid det tar för patienten att komma igång efter operationen. Det vanligaste symtomet är att en av vaderna svullnar upp och ömmar och/eller så kan hastig andnöd uppstå. Det är då mycket viktigt att omedelbart kontakta kliniken för behandling. Alla patienter som genomgår större fettsugningar får förebyggande sprutor mot blodpropp.

Direkt efter en fettsugning kan patienten uppleva en känselpåverkan i huden, antingen som ett känselbortfall eller som en känselöverkänslighet. Besvären brukar försvinna inom sex månader.

Kriterier för ersättning

Priset för en fettsugning varierar mycket beroende på hur stort område som ska fettsugas och beroende på om flera områden ska fettsugas vid samma operationstillfälle. Kostnaden för fettsugning av exempelvis hakan är ungefär 15 000 kronor. Vid ett större ingrepp, som fettsugning av mage och höfter, kan kostnaden variera mellan 35 000 – 45 000 kronor.

Råd och tips

Det är viktigt att berätta om du har någon sjukdom när du träffar din plastikkirurg på en konsultation. Alla operationer innebär risk för komplikationer och det är därför viktigt att veta om patienten har ökad risk för exempelvis blödning eller proppbildning, eller har diabetes eller hjärt-kärlsjukdom, eftersom det kan påverka möjligheten att genomföra den planerade operationen

För att optimera dina förutsättningar för ett bra resultat är det bra att minska i vikt före en operation om du har kraftig övervikt. Det är också viktigt att hålla vikten efter operationen för att inte ”lägga på sig” fett på nya ställen på kroppen. Avstå också från att röka minst två veckor före och efter en operation eftersom rökning kan ge upphov till fördröjd sårläkning och öka risken för infektion.


Annons
Annons
Annons