Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bröstreduktion

Det är främst mängden fett som bestämmer hur stora brösten är. Vid en bröstreduktion avlägsnas därför oönskat fett tillsammans med överskott av hud och delar av bröstkörteln.


Uppdaterad den: 2019-02-20

Annons

Vad är bröstförminskning, bröstreduktion?

Bröstreduktion är en kirurgisk operation som syftar till att minska storleken på brösten hos kvinnor och män.

Innan man överväger plastikkirurgi bör man tänka på att bröstens storlek kan bero på övervikt. Att banta med hjälp av rätt kost och fysisk träning kan också minska bröststorleken. Risken för komplikationer ökar ju mer man väger och man bör vara normalviktig före operationen.

Annons
Annons

Vad är syftet?

Syftet är att minska storleken och förändra formen på brösten till vad som är önskvärt. Stora och tunga bröst hos flickor och kvinnor kan ge ryggbesvär, samt smärtor i nacke och axlar.

Kvinnor med stora bröst kan känna sig obekväma i offentliga sammanhang och de kan därför dra sig för att vara fysiskt aktiva. Stora bröst gör det också svårare att träna.

Män kan få förstorade bröst (gynekomasti) på grund av:

Gynekomasti är i regel ofarligt, men det kan vara mycket generande för män att ha stora bröst. Det är vanligt med bröstreducerande operationer både bland kvinnor och bland män.

Om man uppfyller kraven för bröstreduktion av medicinska skäl är det den aktuella regionen som betalar för operationen. Det kan vara vid fysiska besvär som bland annat smärtor i nacke, axlar och rygg samt vid hudinfektioner.

Hur går operationen till?

Det är huvudsakligen mängden fett som avgör hur stora brösten är. Vid en bröstreduktion avlägsnas därför oönskat fett tillsammans med överflödig hud och delar av bröstkörteln.

Plastikkirurgen lägger ett snitt runt det mörka området runt bröstvårtan, vårtgården, som innehåller små talgkörtlar som smörjer bröstvårtan och håller den mjuk. Därefter går snittet lodrätt nedåt och längs det naturliga vecket på undersidan av bröstet. Plastikkirurgen avlägsnar överflödig hud och fettvävnad från bröstet. Bröstvårtan och vårtgården med tillhörande nerver och blodkärl förskjuts uppåt till sin nya position. En del av bröstkörteln avlägsnas också vid ingreppet. Den hud som är kvar på båda sidor om bröstet dras ned och runt vårtgården. Huden sys ihop och bröstet får en ny form.

Plastslangar, så kallade dränage, läggs ibland in i vardera bröstet under operationen så att blod och kroppsvätska kan sugas ut. Dränagen tas bort när vätskemängden i slangarna minskat.

Bröstreduktion tar ungefär en timme om den utförs på män och kan ta från två till tre timmar på kvinnor. Man får i regel narkos under operationen.

Annons
Annons

Resultat

Brösten blir mindre och resultatet räknas vara kvar över tid. Men om man går upp i vikt eller om det finns en hormonrubbning i kroppen kan brösten bli stora igen. Hos män kan användning av anabola steroider öka storleken på brösten. Hur bra resultatet blir beror på hudens kvalitet samt formen och storleken på brösten före operationen.

Man bör räkna med att ta ledigt från jobbet 1–2 veckor om man ska genomgå en bröstreduktion. Tunga lyft och fysisk aktivitet bör man undvika i cirka sex veckor. Det är viktigt att använda en special-BH eller sport-BH som stöttar upp brösten under den närmaste tiden efter operation. BH:n eller kompressionsplagget ska avlasta och förhindra sårproblem på brösten och ge bästa möjliga kosmetiska resultat. Stygnen tas bort efter 7–14 dagar om det inte är självupplösande stygn.

Under det kommande året efter ingreppet bör operationssåren inte utsättas för sol. Solning kan göra att ärren syns mer. Alla bröstoperationer ger ärr i större eller mindre grad, men vid bröstreduktioner syns nästan alltid ärren väl. Ärren blir snyggast om de hela tiden är försedda med en tejpremsa i tre till sex månader. Det kan ta ett år innan ärren är mogna och mjuka och det går att se det slutliga resultatet.

Biverkningar

Det är vanligt att få rödaktiga ärr på brösten och nedsatt känsel i bröstvårtorna efter en bröstreduktion. I de flesta fall behöver inte kirurgen skära av nervtrådarna och blodkärlen från bröstvårtan när den flyttas upp. Men om brösten är väldigt stora kan det vara nödvändigt att skära av nerver och blodkärl. Det kan leda till nedsatt eller ingen känsel i bröstvårtan och vårtgården.

Eventuella komplikationer

All kirurgi innebär en viss risk för komplikationer. Man kan riskera asymmetri, till exempel olika storlek på brösten, eller att bröstvårtorna får olika placeringar. Känselnedsättningen i bröstvårtorna kan finnas kvar över tid. Det kan förekomma hos cirka 15–20 % av de opererade.

En möjlig komplikation är också att förlora förmågan att amma.

Sällsynta komplikationer är stora blödningar i den opererade vävnaden, infektion i operationssåren och död hud (nekros).

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Utbredning

Bröstreduktion är bland de populäraste kosmetiska kirurgiska ingreppen hos både kvinnor och män. År 2007 utfördes över 150 000 bröstreduktioner i USA, enligt statistik från American Society for Aesthetic Plastic Surgery, ASAPS. Den här kosmetiska kirurgiska operationen ligger på topplistan bland båda könen i USA. I Sverige görs årligen cirka 1500 bröstförminskningar hos kvinnor inom den offentliga vården.

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.